Utstawianie G54 w zależności od narzędzia

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
couler
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Utstawianie G54 w zależności od narzędzia

Post napisał: couler » 21 lut 2018, 22:18

Cześć,
Dopiero zaczynam programować (zaczynam od Sinumeriik 810D tokarka) więc może moje pytania będą banalne, ale nie mogę przez to przebrnąć. W pracy mam dostępną tokarkę, ale najpierw uczę się na symulatorze. Teraz konkretnie - powiedzmy, że mam do obrobienia wałek, który wymaga kilku narzędzi (nóż + wiertła). Zaczynam od toczenia zgrubnego powierzchni zewnętrznej za pomocą noża o promieniu 0,2 płytka. Na początku powinienem ustawić G54 w miejscu czoła i środka pręta, z którego toczę czy gdzie będzie najłatwiej ? W jaki sposób dojechać bezpiecznie dojechać do materiału nożem w manualu i nie zrobić kolizji? Widziałem na filmikach jak ludzie mierzą "wystawanie" noża z mocowania w osi X, ale w jaki sposób zmierzyć je w osi Z i po co to się robi? Czy to oznacza, że mogę to ustawić na 2 sposoby - jeden na manualne dojechanie do materiału, a w drugim mierzę narzędzie i znając punkt referencyjny maszyny ustawić offsety w parametrach? Jeżeli po nożu będę wiercił to wtedy przecież mi się wszystko poprzestawia...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Utstawianie G54 w zależności od narzędzia

Post napisał: WZÓR » 21 lut 2018, 22:33

Z powyższego opisu wynika , że potrzebujesz konkretnego szkolenia.
Zgłoś to w pracy swojemu przełożonemu.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
couler
Posty w temacie: 2

Post napisał: couler » 21 lut 2018, 22:35

Przecież napisałem, że najpierw uczę się na symulatorze a dopiero później będę podchodził do maszyny (razem z technologiem).

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arias2 » 22 lut 2018, 20:55

O tabeli narzędzi słyszałeś, po to ona jest aby po ustawieniu zera na detalu maszyna wiedziała ile ma odjechać od detalu aby nie przywalić narzędziem. G54 to zero detalu a nie narzędzia.
Zapoznaj najpierw się z podstawami, bo jak zaczniesz od pisania programu nie mając pojęcia co się pisze to programowanie to czarna magia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”