DMC 63v Problem zwymiana narzedzia.

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
st0n4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

DMC 63v Problem zwymiana narzedzia.

Post napisał: st0n4 » 26 lis 2014, 21:03

Sytuacja zaczęła się gdy pościłem program doszedł do cyklu wiercenia i wywaliło błędem ze cykl jest nie prawidłowy, wiec reset i poprawka no ale już nic nie moglem zrobić ponieważ pokazał się błąd na czerwono 700023 który oznacza wymieni poprawnie narzędzie w MDA.
Niestety nic się nie dało zrobić bo maszyna niechciana ruszyć jedynie refy i moglem ręcznie jeździć wyłączałem włączałem maszynę i nic.
NO i oczywiście maszyna widziała ze ma narzędzie 12 a rzeczywistości było pobrane 13.
Za pomocą M81 (3) udało mi się skasować te błędy i wszytko z magazynu i listy.
Po dodaniu nowego narzędzia do magazynu i probie w MDA załadowania narzędzia wyświetla błąd 17190 illegal t number.
Gdy dodałem narzędzie w miejsce wrzeciona i Komenda T0 M6 oddaje je ale już nie zabierze gdy je wołam.
Mam programik na 5 narzędzi i teraz robię porostu za pomocą ręcznej wymiany M33 i na kilku bazach i idzie ale nie o to chodzi.

Jeżeli chodzi o magazyn to jest 1, miejsc ile chce bo wszytko skasowane sprawdzałem czy widzi magazyn i widzi samo to ze oddaje narzędzie. Ale już go nie zabierze z powrotem.
w liscie narzedzi wyswietla wszytko to co dodam do magazynu z 1 oprócz jednego narzędzia TM_INTERNAL_tool które samo się dodało podejrzewam ze to jest moje t0 nie jestem pewny.

Tagi:

davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: davish88 » 04 gru 2014, 08:52

Witam. Rozumiem, że teraz obojętnie z której kieszenie narzędzia nie pobierze? Miałem kiedyś inny problem, również mi pobierało narzędzia z innych kieszeni niż zdeklarowanych w programie numerów +para innych dziwnych rzeczy itd, ostatecznie pomógł dopiero backup i zmiana parę ustawień maszynowych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”