Witam,
Posiadam tokarkę z sinumerik 810D
Mam do wykonania kanałek o złożonym kształcie szerokości 4mm i głębokości około 5mm i próbuję go wykonać cyklem 95, nóż taki jak przecinak tylko zakończony kulką R=1.2
W programie zostaje zaprogramowany cykl 95 (skrawanie), a w podprogramie zostaje zaprogramowany kontur.
Podczas wykonywania obróbki zgrubnej nie widzi mi korekcji ostrza i chcę wykonywać kanałek bez włączonej korekcji naroża.
Brakuje mi juz pomysłów, może jakieś sugestie macie.
Dzieki
Brak korekcji w cycle 95 sinumerik 810D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
To tak:

N50 G42
N60 CYCLE95(..............................)
Gdy wywołam przed cyklem G95 korekcję G42 wtedy wyskakuje mi błąd CONTPRON (nieprawidłowe warunki wyjściowe).
a gdy nie wywołam G42
N60 CYCLE95(.......................)
WTEDY NIE WIDZI MI SZEROKOSCI NOŻA(2.4mm)
[ Dodano: 2014-10-19, 13:07 ]
....
Obecnie wychwyciłem szkolny błąd
Zamiast ustawić nóż (o kształcie kuli) tak aby PZ(czoło) pokrywało się z osią noża to u mnie bok noża pokrywał się z PZ(czołem)
Poradziłem sobie tak:
1. wykonanie wręby zgrubnie (bez wywołania cyklu)
2. cycle95(...............................(VARI5)) -tylko wykańczająca obróbka która zastosowała korekcje noża.
Jeszcze spróbuje wykonać zgrubną i wykańczającą cyklem.
Dziękuje za uwagę.
Pozdrawiam

N50 G42
N60 CYCLE95(..............................)
Gdy wywołam przed cyklem G95 korekcję G42 wtedy wyskakuje mi błąd CONTPRON (nieprawidłowe warunki wyjściowe).
a gdy nie wywołam G42
N60 CYCLE95(.......................)
WTEDY NIE WIDZI MI SZEROKOSCI NOŻA(2.4mm)
[ Dodano: 2014-10-19, 13:07 ]
....
Obecnie wychwyciłem szkolny błąd
Zamiast ustawić nóż (o kształcie kuli) tak aby PZ(czoło) pokrywało się z osią noża to u mnie bok noża pokrywał się z PZ(czołem)
Poradziłem sobie tak:
1. wykonanie wręby zgrubnie (bez wywołania cyklu)
2. cycle95(...............................(VARI5)) -tylko wykańczająca obróbka która zastosowała korekcje noża.
Jeszcze spróbuje wykonać zgrubną i wykańczającą cyklem.
Dziękuje za uwagę.
Pozdrawiam