Witam. Tak jak w temacie, w maszynie z tymże sterowaniem, uruchamiam program. Wszystko leci bardzo fajnie aż do jednej z operacji kiedy to nóż ustawia się do toczenia jednak zatrzymuje się i nie chce skrawać. Co ciekawe, jeśli zmienię obroty z prawych na lewe to nóż nie zatrzymuje się tylko jedzie dalej. Program jest napisany poprawnie gdyż już kilka tygodnie temu pracowałem na nim i wszystko szło dobrze. Co może być przyczyną takiego zatrzymywania się przed obróbką ?
EDIT
Nie wyświetla się żaden błąd ani nie ma żadnych objawów które by zwiastowały coś nie dobrego.
sinumerik 810d nóż dojeżdża na pozycje ale nie startuje
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
nie, używamy w pracy graficznej nakładki "shopturn", jeśli w programie jest ustawione powiedzmy punkt odniesienia z lewej strony to i w narzędziach ostrze musi być z lewej strony albo program nie wystartuje w ogóle. Tak właśnie jest to ustawione, wszystko startuje ale jeden z noży nie chce skrawać po dojechaniu na pozycję początkową.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
kierunek obrotów noża podajesz w w offsetach i jeśli podasz inaczej w iso to nie pojedzieak47 pisze:Co ciekawe, jeśli zmienię obroty z prawych na lewe to nóż nie zatrzymuje się tylko jedzie dalej.
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
ale ja nie programuję w ISO ! tylko w nakładce shopturn. A tam nie mam możliwości nadania kierunku obrotów. Obroty definiuję własnie w offsetach i shopturn przy wyborze kierunku korzysta właśnie z tego. Chyba, że o czymś nie wiem, jednak do tej pory nie miałem takiego problemu a już co nieco tam ustawiłem.