Posiadam frezarke numeryczną AXA ze stołem roboczym podzielonym niejako na dwie części - jest to chyba przystosowanie do systemu paletowego. Problem polega na tym, że w prawym górnym rogu ekranu są wybrane programy dla lewej i prawej strony stołu ( dla dwóch palet ).
[center]

[center]Poniżej napisany widoczne na białym tle ( numery programów ). [/center]
[center]

NIE wiem jednak w jaki sposób wgrac tam mój program jak chcę go obrabiac . Jedyne co mogę zrobic to wybranie programu w trybie automatycznym, lecz nie jest on zapisywany na stałe - tzn. się po przejechaniu w trybie JOG z jednej strony maszyny na drugą ( na osi X ) następuje automatyczne wczytanie programu który jest zapamiętany dla danej części stołu roboczego - jest on także wyświetlany w prawym górnym rogu ekranu.
Przykładowo chcę obrabiac program numer %5, wybieram go w trybie automatycznym, lecz wgrywa mi się tylko w miejsce widoczne na zrzucie z maszyny .
[center]

Po takim wczytaniu programu maszyna w większości przypadków działa, lecz dzisiaj jej coś "odbiło" i wyrzuca mi takie błędy:
[center]

Błąd nr 69 informuje chyba o błędym numerze programu ?!?!
Podejrzewam, że gdyby program był prawidłowo wczytany - znajdowałby się w prawym górnym rogu, to maszyna chodziłaby bez zarzutu, ale pewności nie mam. Jesli ktoś potrafi to bardzo proszę o pomoc i podpowiedź jak sobie z tym problemem poradzic.
Pozdrawiam