Sinumerik 810M - błąd przy bazowaniu w osi Y
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Sinumerik 810M - błąd przy bazowaniu w osi Y
Witam. Mam problem z centrum obróbczym HP ze sterowaniem Sinumerik 810M. Przy zjeździe na punkt referencyjny w osi Y maszyna nie ma powtarzalności. Na monitorze wskazuje zawsze 0,000, ale na czujniku wskazuje zawsze odchyłke o około 0,15mm w stosunku do poprzedniego zjazdu na punkt referencyjny. Wyglada to tak: zjeżdżam na punkt bazowy, ustawiam wskazówkę czujnika na 0, zjeżdżam z bunktu bazowego w JOG, bazuję maszynę ponownie i na czujniku pokazuje mniej o około 0,14mm( na ekranie pozycja w osi Y 0mm), zjeżdżam znów z bazy i bazuję ponownie, maszyna nie dojeżdża o kolejne 0,14mm ( razem już 0,28mm), ponownie zjeżdżam w JOG z bazy i ponownie najazd na punkt referencyjny i znowu mniej o 0,14mm (razem już 0,42mm, a na ekranie maszyny wskazania 0mm), ponownie zjazd z bazy i bazowanie i teraz ciekawostka!!! maszyna wraca dokładnie na 0 ( czujnik pokazuje 0mm - maszyna wróciła na pozycję z pierwszego bazowania, na ekranie też pozycja Y-0mm. Powyższe można powtarzać dowolną ilość razy i zawsze co 4 raz maszyna powraca do punktu 0 z pierwszego bazowania. Jak ją wyłączę wyłącznikiem głównym to "pamięta" , że była wyłączona np po 2 bazowaniu od 0 na zegarze. Wygląda to tak jakby miała zaprogramowane, że błąd przy bazowaniu ma wynieść 0,4mm i ma wrócić do początku. Tak dzieje się w tylko w osi Y. Wymieniłem kartę pomiarową w Sinumeriku, krańcówkę od bazowania, płytę w napędzie Apeny. Zamieniłem enkoder z osią X ( czy w tym sterowaniu jest jakaś specjalna metoda wymiany enkodera??) . Nadal to samo. Czy ktoś może wie co jest nie tak z tą maszyną?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
a czy po zbazowaniu osi masz alarm bo gdzie maszyna robi sobie punkt ref. zależy od liniału może to być na plus lub na minus i może to być minimalny ruch i już będzie zbazowana .
Każda oś z wartością bazową jest odznaczona pod anwender zustimung (zgody użytkownika) jeśli maszyna po ref. nie wykryję odchyłki to jest ok.,może nie masz odhaczonej osi czyli (zgody użytkownika)
Każda oś z wartością bazową jest odznaczona pod anwender zustimung (zgody użytkownika) jeśli maszyna po ref. nie wykryję odchyłki to jest ok.,może nie masz odhaczonej osi czyli (zgody użytkownika)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Nie ma czegoś takiego w Sinumericu 810M połączonym z centrum HP5.roberta pisze: Każda oś z wartością bazową jest odznaczona pod anwender zustimung (zgody użytkownika) jeśli maszyna po ref. nie wykryję odchyłki to jest ok.,może nie masz odhaczonej osi czyli (zgody użytkownika)
Myślę arci36, że jeśli wymieniłeś exe w Sinumericu i płytę od "Y" w Apenie to pozostaje jedynie liniał, czyszczenie powinno rozwiązać problem. Krańcówka od bazowania nie ma w tym wypadku znaczenia.