Sinumerik 810M problem z bazowaniem.

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
Kamil129
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Sinumerik 810M problem z bazowaniem.

Post napisał: Kamil129 » 06 lis 2023, 22:14

Witam
Mam problem z maszyną EMCO Pc Mill 100 (sterowanie sinumerik 810M). Otóż maszyna po naciśnięciu klawisza dowolnej osi (w trybie bazowania) jedzie w przeciwną stronę niż powinna. Zdarza się jednak czasami, że pojedzie w dobrym i wtedy oś się bazuje poprawnie ale jest to rzadkość. Czy ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie, lub mógłby cokolwiek doradzić ? Czy może mieć na to wpływ złe podpięcie napięcia (faz)- ale czy wtedy nie pojawiał by się błąd podczas włączania maszyny ? Proszę o pomoc w tej sprawie, maszyna niedawno kupiona i próbuję ja uruchomić u siebie.
Pozdrawiam

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Sinumerik 810M problem z bazowaniem.

Post napisał: Robert_K » 07 lis 2023, 10:50

Prawdopodobnie zacina się krańcówka od bazowania.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Kamil129

Post napisał: Kamil129 » 07 lis 2023, 15:23

Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź, ma to sens ponieważ zauważyłem jeszcze, że czasami podczas bazowania jak nacisnę klawisz odpowiadający za ruch maszyny w osi, maszyna przesuwa się o 5mm i samoistnie zatrzymuje, wtedy muszę klikać kilka razy aż w końcu najedzie na krańcówkę. Czyli chyba znam rozwiązanie problemu. Chciałbym jeszcze się poradzić Państwa odnośnie krańcówki. Otóż cena ich jest spora jak dla amatora hobbysty (mam dokumentację elektryczną i odszukałem numer seryjny, niestety koszt takiego czujnika indukcyjnego to 1000 zł za jeden) czy jest jakaś firma która dobrałaby mi jakiś tańszy zamiennik ? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 07 lis 2023, 15:30

Możesz kupić sick, albo FF, czy jakąkolwiek chińszczyzne. Tylko tam przychodzą w roznych miejscach NO i NC no i dodatkowo jeszcze 12 i 24V
Można?
Morzna!!!

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Robert_K » 07 lis 2023, 16:08

Wrzuć przynajmniej symbol tej krańcówki a najlepiej zdjęcie i symbol.

Ja miałem na myśli czujnik mechaniczny, indukcyjne raczej się nie zacinają (chyba że mają uszkodzony front, to wtedy się zdarza).

Pozdrawiam.

Autor tematu
Kamil129

Post napisał: Kamil129 » 07 lis 2023, 17:51

Panowie szybka aktualizacja. Otóż, coś mnie tknęło i wychodząc z domu przełączyłem w skrzynce prądowej obroty (nie wiem czy fachowo to nazywam ale zmieniam to jak mi silniki trójfazowe kręcą w nie odpowiednią stronę), włączyłem maszynę i narazie maszyna działa. Bazowanie przeszło za pierwszym razem prawidłowo (pomijając wcześniej wspomnianą oś X którą muszę "dojechać" kilka razy do krańcówki o czym wspomniałem wcześniej, ale to juz przeżyje i chyba odpuszcze temat). Maszyna działa prawidłowo. Dziękuję wszystkim komentującym za zainteresowanie. Na chwilę obecną kończę temat. Radość z naprawionej czyt. wreszcie dobrze podpiętej maszyny ogromna. Serdecznie pozdrawiam! :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”