Najdokladniejsze umiejscowienie punktu zerowego
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Da się, trzeba tylko trochę pokombinować. Napisz co konkretnie chcesz zrobić - jaka średnica wałka, jakiej dokładności wymagasz (wystarczy do 0.1mm czy musi być 0.01). Jaka frezarka?Radny3d pisze:Myślałem ze da sie to zrobic dokładnie bez innych elementow, ale widzę ze bez specjalistycznego sprzętu nic dokładnie nie da sie zrobic.
Masz tam może dostęp do tokarki?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Ładna maszynaRadny3d pisze:Frezarka: Emco Mill 55
Teraz mam ferie wiec nie mam dostępu przez 2 tygodnie, ale normalnie kilka dni w tygodniu.
Dokładność wystarczy na poziomie 0,1![]()

A co do problemu - rozwiązania bardzo leniwe - zmierz suwmiarką średnice wałka, ustaw suwmiarkę na połowę średnicy i posługując się nią zanacz na "denku" wałka kilka krzyżujących się linii (opierasz górną powierzchnie ruchomej szczęki o scianę wałka, górna powierzchnia nieruchomej szczęki wyznacza odległość), albo - całkiem "na hama" - zarysować końcem szczęki, jeśli nie chcesz w traktować w ten sposób suwmiarki (właściciel może nie być zadowlony) - wyfrezuj/znajdz pasujący kawałek płaskownika o szrokości równej połowi średnicy wąłka, położ wałek na płaskim stole, obok położ "wzór" i odrysuj). Punkt przecięcia się linii - dobrze jest zrobić conajmniej trzy, widać wtedy niedokładnosci - to śreodke wałka. Wałek z zaznaczonym środkiem wkładasz w imadło, w uchyt frezarki ostre i proste wiertło (najlepiej nakiełek małej średnicy) i powolutku naprowadzasz nad zaznaczony punkt.
Możesz też zapytać czy nie mają na warsztacie kontownika centrującego,
Z drugiej strony - trochę to dziwne że warsztat posiada całkiem solidną frezarkę CNC a brak podstawowych narzędzi pomiarowych?