witam,
otrzymaliśmy nową maszynę na fanucu 31i MB i mamy dwa utrudnienia, które dosyć mocno zakłócają chłopakom pracę; być może ktoś będzie potrafił mi pomóc.
Dodam tylko, że serwis fanuca odesłał mnie do różnych stron z parametrami z książki, których jest zbyt dużo i są zbyt niezrozumiałe dla mnie w języku polskim, a co dopiero w ang.
z góry dziekuję za wsparcie i uwagę!
1 temat:
kiedy skończy się "żywotność" jakiegokolwiek narzędzia to dochodzi do sytuacji, że program chce przywołać to dane narzędzie, otwiera się "bramka-kurtyna" wymiany narzędzia i maszyna (program) staje z komunikatem, że czas obróbki narzędzia dobiegł końca i należy je wymienić. Obróbka już dalej nie idzie.
Chciałbym aby to się odbywało jak na innych naszych maszynach na sterowanie fanuc 16i MA i 31 i MA, tzn. że jeśli czas narzędzia upłynie, obróbka detalu odbywa się do końca programu - oczywiście wyskakuje komunikat (alarm), że żywotność narzędzia dobiegła końca ale mimo to program obróbczy zostaję dokończony.
2 temat:
maszyna jest tak skonfigurowana, że nie możemy programu roboczego wystartować od dowolnego miejsca czy też narzędzia.
Jesli mamy jakieś zatrzymanie, kolizje czy cokolwiek i chcemy puścić program od konkretnej linijki czy też poczatku jakiegoś narzedzia to program automatycznie jest startowany od poczatku.
Również chciałbym to zmienić aby móc startować z dowolnego narzędzia w programie.
Obecnie radzimy sobie dopisują GOTO... ale ludzie mają z tym poważne problemy ;/
jeszcze raz góry dzieki za wsparcie!
pozdrawiam
Żywotność narzędzia oraz ponowny start programu - parametry?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
bziak pisze:1 temat:
kiedy skończy się "żywotność" jakiegokolwiek narzędzia to dochodzi do sytuacji, że program chce przywołać to dane narzędzie, otwiera się "bramka-kurtyna" wymiany narzędzia i maszyna (program) staje z komunikatem, że czas obróbki narzędzia dobiegł końca i należy je wymienić. Obróbka już dalej nie idzie.
Chciałbym aby to się odbywało jak na innych naszych maszynach na sterowanie fanuc 16i MA i 31 i MA, tzn. że jeśli czas narzędzia upłynie, obróbka detalu odbywa się do końca programu - oczywiście wyskakuje komunikat (alarm), że żywotność narzędzia dobiegła końca ale mimo to program obróbczy zostaję dokończony.
Witaj.
Czy programy na wszystkich maszynach są takie same, czy się od siebie różnią ?
Jeśli są jakieś różnice to warto wrzucić programy na forum, bo w takiej sytuacji ciężko coś doradzić

Albercik
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Żywotność narzędzia oraz ponowny start programu - parame
...... , szkolenia z obsługi tej maszyny pewnie też nie było.bziak pisze: ... Dodam tylko, że serwis fanuca odesłał mnie do różnych stron z parametrami z książki, których jest zbyt dużo i są zbyt niezrozumiałe dla mnie w języku polskim, a co dopiero w ang. ....
Jak Tobie pomóc skoro nie rozumiesz instrukcji obsługi w języku polskim?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)