start z bloku
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
start z bloku
Czy możliwe jest że Fanuc 18iTB może mieć zblokowaną w systemie jakąś opcje odpowiadającą za: start z bloku programowego np.
N10 ....
N20 ....
N30 ....
..........
..........
..........
N300... ( z tego bloku chciałbym wystartować program)
..........
..........
..........
N1000 M30
Jeśli tak, jak to odblokować?
N10 ....
N20 ....
N30 ....
..........
..........
..........
N300... ( z tego bloku chciałbym wystartować program)
..........
..........
..........
N1000 M30
Jeśli tak, jak to odblokować?
Pozdrawiam
Mechan
Mechan
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: start z bloku
Może mieć zablokowaną , o ile ta opcja istnieje.Mechan pisze:Czy możliwe jest że Fanuc 18iTB może mieć zblokowaną w systemie jakąś opcje odpowiadającą za: start z bloku programowego ...
Znać odpowiedzialny za to setting (parametr) i zmienić jego wartość....Jeśli tak, jak to odblokować?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
nie spotkalem sie szczerze powiem zeby start od bloku byl zablokowany. Warunkiem jest reset programu stajesz na dowolnym bloku tylko nie w Auto trzeba wejsc do edycji wtedy auto i start cyklu ona sobie przliczy wszystkie funkcje trzeba pamietac o najawaznieszym czyli o kolizji bo wtedy pojdzie poi najkrotszej drodze
operator programista cnc (fanuc, sinumerik, heidenhein, osai, nums, pronum, laser trumpf, szlifierka cnc Aries 5, Quinto by Schneeberger)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Przypomnieliscie mi jak kiedys chcialem zrobic skok do lini i nie wiejdzialem jak, i w pracy też nikt nie wiedział, a przypomniałem sobie że jak byłem mały na atari było takie polecenie GOTO 10, więc mówie co mi szkodzi,, wpisałem na fanucu GOTO 50 czy GO TO 50 już nie pamietam, i miałem skok do lini n 50. A najlepsze że sobie n50 wpisałem tylko w tej jednej lini nie numerowałem reszty w ogóle. MOze to dla Was banał ale mnie to wtedy ucieszyło, potem zmieniałem wszystkie programy. jaki ten świat mały.
a CO DO BLOKADY STARU Z BLOKU NAPEWNO JEST TO MOŻLIWE ALE PO JAKA CHOLERE ktos mialby to robic, jest to niezbędna funkcja. ehh.
a CO DO BLOKADY STARU Z BLOKU NAPEWNO JEST TO MOŻLIWE ALE PO JAKA CHOLERE ktos mialby to robic, jest to niezbędna funkcja. ehh.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
O ile mi wiadomo, start z kolejnego bloku, jest przydatny i stosuje się go wtedy, kiedy trzeba poprawić obrabiany przedmiot tzn:(zużyta płytka, spowodowała zmianę wymiaru lub chropowatości "gładkości" powierzchni).
Jednak nie da się wystartować z byle jakiego bloku, aby to zrobić trzeba wybrać taki, w którym są główne dane dla obrabiarki a mianowicie: T- narzędzie S- prędkość obrotów wrzeciona M3 lub M4, kierunek obrotów.
Przykład dla tokarki z systemem FANUC -OT
N100T303G97S1500M3
W innym wypadku maszyna nie ruszy, ponieważ nie będzie wiedziała w którą stronę obrócić wrzeciono, z jaką prędkością i jakie narzędzie ma pracować.
Jednak nie da się wystartować z byle jakiego bloku, aby to zrobić trzeba wybrać taki, w którym są główne dane dla obrabiarki a mianowicie: T- narzędzie S- prędkość obrotów wrzeciona M3 lub M4, kierunek obrotów.
Przykład dla tokarki z systemem FANUC -OT
N100T303G97S1500M3
W innym wypadku maszyna nie ruszy, ponieważ nie będzie wiedziała w którą stronę obrócić wrzeciono, z jaką prędkością i jakie narzędzie ma pracować.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nie dotyczy Haas-a.KAROL-JAREK pisze:...W innym wypadku maszyna nie ruszy, ponieważ nie będzie wiedziała w którą stronę obrócić wrzeciono, z jaką prędkością i jakie narzędzie ma pracować.
W VF-5;
Klawisz ; SETNG GRAF> #36 PROGRAM RESTART WŁ.> start z dowolnej linii
UWAGA;
Jak narzędzie pracuje w G41/G42 program najlepiej puścić od początku.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak jak KAROL-JAREK napisał musisz sekwencyjnie ładować do pamięci poszczególne funkcje i nie zapomnieć przejść przez blok, w którym masz zadany posuw roboczy F.
Inaczej nie ruszy, znam ten sterownik. Aha i to wszystko najlepiej blok-po-bloku , nie na pracy ciągłej.
Dodatkowo maszyna Ci nie ruszy jeżeli w bloku N300 masz G2, G3 itd......
Najlepiej wybrać blok z interpolacją liniową G0,G1, a idealny to taki, w którym są najazdy na obydwie osie X i Z.
Inaczej nie ruszy, znam ten sterownik. Aha i to wszystko najlepiej blok-po-bloku , nie na pracy ciągłej.
Dodatkowo maszyna Ci nie ruszy jeżeli w bloku N300 masz G2, G3 itd......
Najlepiej wybrać blok z interpolacją liniową G0,G1, a idealny to taki, w którym są najazdy na obydwie osie X i Z.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Tak na Hassie też robiłem jest super bo z dowolnej lini startuje sam sobie przeliczy wszystko:):)..
A co do startu z bloku, Jeśli piszesz programy a nie jestes tylko od zielonego guzika ro polecam.... przykładowo.
Wpisać przed blokiem z którego chcesz wystartować podstawowe polecenia które masz w pierwszych wersach obróbki tym narzędziem czyli np
g54 g99 itd...
TO1O1 F0.1 S500 ITD...
M3 M8 .... CHLODZIWO OBROTY
G1 Z50 X 50... PRZYKŁDOWAO ŻEBY SPOWODOWAĆ PRACE
zeby było prosciej skopiowac pierwsze linie narzedzia i wkleić tuz przed blokiem w większości przypadków oczywiscie pod nadzorem by uniknac kolizji, to pomoze. Ja tak robiłem. Albo zrobi to za pomocoa GOTO, Wstawić po tym co napisałem i skok do bloku którego chcesz, albo żmudne, wstawić "/" przed każdą linia jaką chcesz pominaać az do żadnaego bloku ( no chyba że to wierszowanie i bloków jest 2000:):)), opcji jest wiele zależy od możliwości maszynki:):). Moge podać i wymyśleć jeszcze coś tylko powiedz:).
Albo jak tu koledzy mówią, wystartować od początku i sprzeskakiwać. Może nie każdy ale fanuc nie umie sobie w locie przeliczyć całego programu:):).
A jeszcze warto dodać, że nap mój fanuc łduje do pamięci linie z wyprzedzeniem więc np, jeśli robi dana linie i chce przeskoczyć o kilka do dołu, to musze się liczyc z tym że on najpierw zrobi następną kolejna linie i dopiero skok do żądanej, mówie tu o przypadku(nie chce skłamac bo nie pamiętam) ale z pracy auto przełączam chyba na edit, maszyna nie zatrzymuje pracy przechodze na linie jaką chce znów auto i ogień:):).
A co do startu z bloku, Jeśli piszesz programy a nie jestes tylko od zielonego guzika ro polecam.... przykładowo.
Wpisać przed blokiem z którego chcesz wystartować podstawowe polecenia które masz w pierwszych wersach obróbki tym narzędziem czyli np
g54 g99 itd...
TO1O1 F0.1 S500 ITD...
M3 M8 .... CHLODZIWO OBROTY
G1 Z50 X 50... PRZYKŁDOWAO ŻEBY SPOWODOWAĆ PRACE
zeby było prosciej skopiowac pierwsze linie narzedzia i wkleić tuz przed blokiem w większości przypadków oczywiscie pod nadzorem by uniknac kolizji, to pomoze. Ja tak robiłem. Albo zrobi to za pomocoa GOTO, Wstawić po tym co napisałem i skok do bloku którego chcesz, albo żmudne, wstawić "/" przed każdą linia jaką chcesz pominaać az do żadnaego bloku ( no chyba że to wierszowanie i bloków jest 2000:):)), opcji jest wiele zależy od możliwości maszynki:):). Moge podać i wymyśleć jeszcze coś tylko powiedz:).
Albo jak tu koledzy mówią, wystartować od początku i sprzeskakiwać. Może nie każdy ale fanuc nie umie sobie w locie przeliczyć całego programu:):).
A jeszcze warto dodać, że nap mój fanuc łduje do pamięci linie z wyprzedzeniem więc np, jeśli robi dana linie i chce przeskoczyć o kilka do dołu, to musze się liczyc z tym że on najpierw zrobi następną kolejna linie i dopiero skok do żądanej, mówie tu o przypadku(nie chce skłamac bo nie pamiętam) ale z pracy auto przełączam chyba na edit, maszyna nie zatrzymuje pracy przechodze na linie jaką chce znów auto i ogień:):).