Fanuc i series 0i a skomplikowana obróbka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Fanuc i series 0i a skomplikowana obróbka
Witam
Czy macie doświadczenie z takim sterowaniem?Chodzi mi o obróbkę skomplikowanych kształtów np. form, nie będzie z tym problemu w przypadku Fanuca 0i?
Myślę nad zakupem Doosana lub Hyundaia i zastanawiam się które sterowanie z dwóch na nich dostępnych wybrać - Fanuca 0i czy Siemensa 828D?
Czy macie doświadczenie z takim sterowaniem?Chodzi mi o obróbkę skomplikowanych kształtów np. form, nie będzie z tym problemu w przypadku Fanuca 0i?
Myślę nad zakupem Doosana lub Hyundaia i zastanawiam się które sterowanie z dwóch na nich dostępnych wybrać - Fanuca 0i czy Siemensa 828D?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Siemens będzie łatwiejszy w obsłudze dla operatoraDamien 328 pisze: Myślę nad zakupem Doosana lub Hyundaia i zastanawiam się które sterowanie z dwóch na nich dostępnych wybrać - Fanuca 0i czy Siemensa 828D?
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Wiem o tym, chodzi mi o to czy np. na Fanucu coś mi nie zwolni lub się nie zatrzyma jeżeli nie nadąży z przeliczaniem tego wszystkiego (skomplikowanego kształtu).mariusz123a pisze:Jeżeli będziesz chciał robić formy to i tak będziesz musiał się zaopatrzyć w oprogramowanie CAD i CAM. Problemu z Fanuc'iem nie powinieneś mieć.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Poczytaj co to jest HSM.Damien 328 pisze:Wiem o tym, chodzi mi o to czy np. na Fanucu coś mi nie zwolni lub się nie zatrzyma jeżeli nie nadąży z przeliczaniem tego wszystkiego (skomplikowanego kształtu).mariusz123a pisze:Jeżeli będziesz chciał robić formy to i tak będziesz musiał się zaopatrzyć w oprogramowanie CAD i CAM. Problemu z Fanuc'iem nie powinieneś mieć.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Nie zwolni. Na Fanucu Oi są pewne funkcje do włączenia dzięki którym maszyna wczytuje z pamięci zewnętrznej kolejne bloki do bufora, dzięki czemu nawet ścieżki z dużą ilością punktów mocno zagęszczonych jest w stanie obrobić płynnie i z zadeklarowanym posuwem - na nowych sterownikach ta funkcja jest w standardzie włączona. Dodatkowym plusem jest to, że jeśli punkty będą za bardzo zagęszczone, a posuw zbyt duży, to maszyna mimo wszystko będzie frezowała płynnie, jednak posuw będzie ograniczony do możliwości odczytu przez bufor kolejnych linii programu. Minusem na tym sterowniku jest ilość dostępnej pamięci. Nawet nowe maszyny w standardzie mają po 256 - 512 kb. Dodam jeszcze że w Doosanach są problemy z wrzecionami oraz serwisem który olewa klientów. Jak już przyjadą, to wymieniają uszkodzone części na zregenerowane, a płaci się jak za nowe.
Co do Siemensa, to do tej pory spotkałem się ze sterownikami w których nie trzeba było włączać żadnej specjalnej funkcji aby uzyskać płynność obróbki. Jeśli chodzi o Hyundaia, to maszyna jest bardzo sztywna. Co do płynności obróbki to nie testowałem jeszcze możliwości z dużym zagęszczeniem punktów w połączeniu z dużym posuwem. Plusem jest również 4 Mb pamięci.
inż. Mateusz
Co do Siemensa, to do tej pory spotkałem się ze sterownikami w których nie trzeba było włączać żadnej specjalnej funkcji aby uzyskać płynność obróbki. Jeśli chodzi o Hyundaia, to maszyna jest bardzo sztywna. Co do płynności obróbki to nie testowałem jeszcze możliwości z dużym zagęszczeniem punktów w połączeniu z dużym posuwem. Plusem jest również 4 Mb pamięci.
inż. Mateusz
-
Wiem co to jest ale nie wiem czy każde sterowanie to obsługuje/ma taką funkcję.WZÓR pisze:Poczytaj co to jest HSM.
Mariusz.
Wiem że jest jakaś opcja data server która zwiększa tą pamięć. A nie można np. puścić programu z zewnętrznej pamięci? Tylko czy działa wtedy czytanie bloków do przodu?PiRo_man pisze: Minusem na tym sterowniku jest ilość dostępnej pamięci. Nawet nowe maszyny w standardzie mają po 256 - 512 kb