Witajcie,
rozwiercam sporo otworów cyklem G85,ale posuw wejścia i wyjścia mam ten sam, chciałbym przyspieszyć obróbkę zmieniając posuw wycofania narzędzia, czy macie jakieś pomysły? sterowanie Fanuc 6m
Dziękuję za podpowiedzi
Fanuc 6m -rozwiercanie -pusuw wycofywania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
tylko,że mógłbym zastosować np.G81 , gdzie na G0 wychodzi,ale boję się że wyciągnie mi rozwiertak ze stożka. Czy gdzieś w parametrach PLC nie ma parametru prędkości ruchu szybkiego, tak żeby można było go zmniejszyć?Psikus pisze:Witam
Zastosuj inny cykl, w którym maszyna po zjechaniu na dno otworu , zatrzymuje wrzeciono i odjeżdża na G0 w górę. Już nie pamiętam dokładnie jaki , ale popróbuj od G86 do G89 gdzieś obok w powietrzu.
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Kiedyś też miałem takie lęki. Ze zmniejszaniem prędkości nie kombinowałbym na Twoim miejscu. Jeśli już masz lęki że Ci go wyciągnie to może zastosuj wyższy przejazd z otworu do otworu.
Przykład :
......
G43 H1 Z100. ;
G81R5.Z-25.F250M8;
X25.
X75.
G80G0Z200.M9
......
Maszyna powinna wyjechać na Z100. jadąc z otworu na otwór, wtedy nawet jak go wyciągnie ze stożka to go nie uszkodzi.
Z drugiej strony można by poszukać innej przyczyny zakleszczania rozwiertaka w otworze ? Może nie jest ostry i robi zbyt ciasny otwór.
Przykład :
......
G43 H1 Z100. ;
G81R5.Z-25.F250M8;
X25.
X75.
G80G0Z200.M9
......
Maszyna powinna wyjechać na Z100. jadąc z otworu na otwór, wtedy nawet jak go wyciągnie ze stożka to go nie uszkodzi.
Z drugiej strony można by poszukać innej przyczyny zakleszczania rozwiertaka w otworze ? Może nie jest ostry i robi zbyt ciasny otwór.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To rozpisz to tak:Pogo pisze:tylko,że mógłbym zastosować np.G81 , gdzie na G0 wychodzi,ale boję się że wyciągnie mi rozwiertak ze stożka. Czy gdzieś w parametrach PLC nie ma parametru prędkości ruchu szybkiego, tak żeby można było go zmniejszyć?Psikus pisze:Witam
Zastosuj inny cykl, w którym maszyna po zjechaniu na dno otworu , zatrzymuje wrzeciono i odjeżdża na G0 w górę. Już nie pamiętam dokładnie jaki , ale popróbuj od G86 do G89 gdzieś obok w powietrzu.
pozdrawiam
...
G01 Z-20.F8.
G01 Z2.F60.
...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki