Ustawianie baz detalu obrabianego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Ustawianie baz detalu obrabianego
Witam
Mam problem z ustawianiem baz w maszynie ze sterowaniem Fanuc 0i-MC.
Bazy są łapane czujnikiem zegarowym 3D. Aby ustawić Z0 tym czujnikiem muszę korygować wartość o długość tego czujnika. Czy jest możliwość ustawiania baz bez żadnego dodawania czy odejmowania?Znalazłem podobny temat ale nie było rozwiązania tego problemu.
Bazy są łapane czujnikiem zegarowym 3D. Aby ustawić Z0 tym czujnikiem muszę korygować wartość o długość tego czujnika. Czy jest możliwość ustawiania baz bez żadnego dodawania czy odejmowania?Znalazłem podobny temat ale nie było rozwiązania tego problemu.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Re: Ustawianie baz detalu obrabianego
Ustaw sobie najlepiej jakiś slot w magazynku pod ten czujnik, zmierz jego wysokość, wpisz wynik do tablicy narzędzi, ustaw punkt zerowy, przejdź do ustawień baz, wpisz Z0 i kliknij softkey "Pomiar". Punkt bazowy automatycznie zostanie skorygowany o wysokość (wartość wpisana w tablicy narzędzi) czujnika.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Ustawianie baz detalu obrabianego
... , a w jaki sposób mierzysz długość narzędzia?guwer pisze:Witam
Bazy są łapane czujnikiem zegarowym 3D. Aby ustawić Z0 tym czujnikiem muszę korygować wartość o długość tego czujnika. ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
PiRo_man, kojarzę że na 0i-MC spotkałem się z takim problemem, wpisując Z0 i pomiar, baza była ustawiana właśnie z przesunięciem równym długości czujnika. Wyglądało to tak że maszyna w JOG-u nie "pamięta"długości narzędzia. Może wystarczy w MDI użyć G43, ale wydaje mi się, że próbowałem i nie bardzo to szło. Zapewne można to zmienić za pomocą parametrów systemowych, ale który za to odpowiada to nie szukałem. 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ja na frezarce DYNA DM4122LC - miejsce zerowe przedmiotu obrabianego ustawiałem czujnikiem 3D, następnie wszystkimi narzędziami ( na obrotach) dojeżdżałem do szczytu części i na tzw. ,,rysę'' ustawiałem offset długości narzędzia i wszystko.silvesters pisze:PiRo_man, kojarzę że na 0i-MC spotkałem się z takim problemem, wpisując Z0 i pomiar, baza była ustawiana właśnie z przesunięciem równym długości czujnika. Wyglądało to tak że maszyna w JOG-u nie "pamięta"długości narzędzia.
.... , czyli każde kolejne narzędzia będą miały długość w formie różnicy długości do ,,wzorca'' , czyli czujnika 3D.
W MDI G43 nic Tobie nie da ..... , kompensacja G43 jest wywoływana w programie patrz (np.) ; G- kod na Haas-a.... Może wystarczy w MDI użyć G43, ale wydaje mi się, że próbowałem i nie bardzo to szło. Zapewne można to zmienić za pomocą parametrów systemowych, ale który za to odpowiada to nie szukałem.
...
G54
T10 M6
G43 H10
...
, a na DYNA tego nie było.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Zapomniełem dodać, że maszyna dopiero kupiona.
W maszynie jest zarezerwowany kubek na ten czujnik i w tabeli wpisana jest długość tego czujnika. Łapiąc baze czujnik jest wywoływany następnie wywołuję korekcję długości (G43H..). Łapiemy bazę na określonej powierzchni, wpisujemy Z0, przenosimy bazę do G54. Po wywołanu i przejechaniu na Z0 w MDI maszyna jadzie na odległość długości czujnika nad ustawianą powierzchnią. Jeśli w offsetach odejmniemy długość tego czujnika jest OK. Jeśli nie odejmniemy puszczany program idzie w powietrzu.
W maszynie jest zarezerwowany kubek na ten czujnik i w tabeli wpisana jest długość tego czujnika. Łapiąc baze czujnik jest wywoływany następnie wywołuję korekcję długości (G43H..). Łapiemy bazę na określonej powierzchni, wpisujemy Z0, przenosimy bazę do G54. Po wywołanu i przejechaniu na Z0 w MDI maszyna jadzie na odległość długości czujnika nad ustawianą powierzchnią. Jeśli w offsetach odejmniemy długość tego czujnika jest OK. Jeśli nie odejmniemy puszczany program idzie w powietrzu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jasneguwer pisze:Zapomniełem dodać, że maszyna dopiero kupiona.
W maszynie jest zarezerwowany kubek na ten czujnik i w tabeli wpisana jest długość tego czujnika. ....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Haha, prześmieszne. Chyba nikt nie jest taki pusty żeby nie pomierzyć narzędzi. Używałeś 0i-MC? Wydaje mi się że nie, a każde sterowanie jest podobne, a za razem inne. Na mazakach czy maszynach z heidenhainem bazuje się normalnie, a na fanucu musiałem uwzględnić długość narzędzia, a zaskoczę Cię i powiem że narzędzia miałem zmierzone.WZÓR pisze:Jasneguwer pisze:Zapomniełem dodać, że maszyna dopiero kupiona.
W maszynie jest zarezerwowany kubek na ten czujnik i w tabeli wpisana jest długość tego czujnika. ........... , a producent maszyny to wróżka i z góry przewidział jakiego typu i o jakiej długości sondę / czujnik będziesz używał.
![]()
Mariusz.
Guwer ja zamiast Z0 wpisywałem Z(długość czujnika).
W poniedziałek będę w pracy to przejdę się na maszynę i rzucę okiem co i jak.
-
Ten kubek o którym pisałem i o długości to ja to wprowadzałem. Wydaje mi się że to chyba powinno być zrozumiałe ale chyba nie dla wszystkich.....WZÓR pisze:Jasneguwer pisze:Zapomniełem dodać, że maszyna dopiero kupiona.
W maszynie jest zarezerwowany kubek na ten czujnik i w tabeli wpisana jest długość tego czujnika. ........... , a producent maszyny to wróżka i z góry przewidział jakiego typu i o jakiej długości sondę / czujnik będziesz używał.
![]()
Mariusz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ok - niezrozumiale przeczytałem Twój tekst.guwer pisze:Ten kubek o którym pisałem i o długości to ja to wprowadzałem. Wydaje mi się że to chyba powinno być zrozumiałe ale chyba nie dla wszystkich.....WZÓR pisze:Jasneguwer pisze:Zapomniełem dodać, że maszyna dopiero kupiona.
![]()
Mariusz.

P.s.
W jaki sposób zmierzyłbyś narzędzia na bazie , która nie zawsze jest na materiale ..... , czyli w powietrzu?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki