witam serdecznie.
może będę miał szanse przesiąść się z jednego wrzeciona i jednej głowicy narzędziowej na cos większego , bardziej rozbudowanego tzn. Nakamura Tome WT-150 z oprogramowaniem 18itb .
mam prośbę czy mógłby mi ktoś podrzucić na priv jakiś przykład dość rozbudowanego programu wraz z rysunkiem podglądowym.
mile widziane programy z wykorzystaniem osi C , Y
z góry dziękuje za zaintersowanie
Fanuc 18itb
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Od paru miesięcy pracuję na WT-150 w miarę możliwości/wiedzy mogę coś podpowiedzieć.
Program generalnie jak na każdym innym Fanuc-u z tym że jest dużo dodatkowych M kodów np wybór wrzeciona (ten kod musi być np aby włączyć obroty na danym wrzecione), kody oczekiwania (synchronizacja programów na lewym i prawym wrzecionie - bardzo ważne aby dwie głowice się nie spotkały...).
Prawe wrzeciono ma Z na plus (w głąb detalu) lewe na minus (standardowo).
Program generalnie jak na każdym innym Fanuc-u z tym że jest dużo dodatkowych M kodów np wybór wrzeciona (ten kod musi być np aby włączyć obroty na danym wrzecione), kody oczekiwania (synchronizacja programów na lewym i prawym wrzecionie - bardzo ważne aby dwie głowice się nie spotkały...).
Prawe wrzeciono ma Z na plus (w głąb detalu) lewe na minus (standardowo).
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
o spoko.
trochę pracowałem, znaczy bylem tylko guzikowym na maszynie Miyano ze sterownikiem 16itb przez jakieś 6 miesięcy i już ogarnąłem to ze trzeba uważać na to by się dwie głowice narzędziowe lub wrzeciona nie spotkały w jakikolwiek sposób ze sobą.
wiem ze wszystko będzie podobne do zwykłego programowania z 21itb , z tym ze będą tu M-kody.
masz już jakiś gotowy program , który jest prawidłowo napisany? chciałbym go przestudiować. rysunek mile widziany.
prosze
trochę pracowałem, znaczy bylem tylko guzikowym na maszynie Miyano ze sterownikiem 16itb przez jakieś 6 miesięcy i już ogarnąłem to ze trzeba uważać na to by się dwie głowice narzędziowe lub wrzeciona nie spotkały w jakikolwiek sposób ze sobą.
wiem ze wszystko będzie podobne do zwykłego programowania z 21itb , z tym ze będą tu M-kody.
masz już jakiś gotowy program , który jest prawidłowo napisany? chciałbym go przestudiować. rysunek mile widziany.
prosze
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki