manual guide, kompensacja
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
manual guide, kompensacja
Witam. Czy stosując cykle typowe z manual guide kompensacja na nich jest automatycznie włączana czy powinienem przed cyklem wstawić odpowiedni kod ?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
G41/G42 wpisz w kontur i po sprawie.mateu5 pisze:... Mi chodzi o to czy np stosując cykl obróbki wykańczającej, powinienem przed nim włączyć kompensację (G41,G42), ...
p.s.
patrz; załącznik
Mariusz.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 18:53 przez WZÓR, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
U mnie na maszynach cykl robi to za mnie.mateu5 pisze:włączyć kompensację (G41,G42), czy cykl zrobi to za mnie ?
Zakładajac, że narzędzie 01 i 02 masz ustawione tak samo, dojedz 01 do materiału i sprawdz na osi x położenie, wywołaj 02 wejdz w mdi i przez G0 i parametry wcześniej odczytane zrób dojazd do materiału = odpowiedź na twoje pytanie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja miałbym prośbę do kolegów...
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak korzystać z tych cykli? Sam kombinowałem już na różne sposoby i nic mi z tego nie wychodziło. Może jakiś krótki programik byście wstawili? Jak do tej pory to przy bardziej zaawansowanych konturach korzystam z G71 ale dobrze byłoby też umieć w pełni korzystać z Manuala. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak korzystać z tych cykli? Sam kombinowałem już na różne sposoby i nic mi z tego nie wychodziło. Może jakiś krótki programik byście wstawili? Jak do tej pory to przy bardziej zaawansowanych konturach korzystam z G71 ale dobrze byłoby też umieć w pełni korzystać z Manuala. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Program na Haas , ale niewiele różni się od Fanuc-a.mr-zgr pisze:Ja miałbym prośbę do kolegów...
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak korzystać z tych cykli? (...)
Może jakiś krótki programik byście wstawili?
.... zwróć uwagę na blok ;
....
G71 P10 Q120 D0.8 U0.4 W0.2 F0.2
....
u siebie zmień na (pomoc ; patrz - PDF str.34) ;
....
G71 U ... R ....
G71 P10 Q120 U0.4 W0.2 F0.2
....
p.s.
Do planowania czoła używam cykl rowkowania ...... , ale to już inna historia.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki