Wgrywanie parametrów maszynowych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Wgrywanie parametrów maszynowych
Witam,
Proszę o informację jakim programem wgrać parametry maszynowe do Fanuc O-T ?
Proszę o informację jakim programem wgrać parametry maszynowe do Fanuc O-T ?
Fanuc 0-TC
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Zadnym.
Potrzebujesz karte PCIMCIA ( moze byc przejsciowka z PCIMCIA na Compactflash + CF 64MB lub 258MB) - Mi dzialalo nawet 512MB).
Tam umieszczasz pliki z parametrami, ktore chcesz wgrac.
Sama procedura wgrywania z karty jest opisana w instrukcji Fanuc. Wszystko zalezy co chesz wgrac - musisz przejsc do odpowiedniego trybu pracy. Powiedz konkretnie jakie dane chcesz wgrac to powiem ci co musisz zrobic.
Potrzebujesz karte PCIMCIA ( moze byc przejsciowka z PCIMCIA na Compactflash + CF 64MB lub 258MB) - Mi dzialalo nawet 512MB).
Tam umieszczasz pliki z parametrami, ktore chcesz wgrac.
Sama procedura wgrywania z karty jest opisana w instrukcji Fanuc. Wszystko zalezy co chesz wgrac - musisz przejsc do odpowiedniego trybu pracy. Powiedz konkretnie jakie dane chcesz wgrac to powiem ci co musisz zrobic.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Witam! Sam używam to powyższych celów programu DNC-4-U ze strony http://www.dnc4u.com/ (można ściągnąć trial 60-dniowy) ale możesz pogrzebać w necie i pewnie znajdziesz jakiś darmowy.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Goooogle zawsze pomocne
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
gelo, a mógłbyś podać przykład przegrania takiej konfiguracji?
mnie by interesowało przegranie ustawień odpowiedzialnych za imak narzędziowy. Miałem maszynę gdzie imak był na 4 narzędzia a szef chciał na 6. Serwis zmienił ale nie skonfigurował i teraz co prawda działa, ale da się wybrać tylko 4 narzędzia, pozostałe omija. Mam dostęp do maszyny gdzie jest oryginalnie 6 narzędzi i chciałbym parametry z jednej maszyny skopiować do drugiej.
Może jest jakiś łatwiejszy sposób na zmianę tego?
mnie by interesowało przegranie ustawień odpowiedzialnych za imak narzędziowy. Miałem maszynę gdzie imak był na 4 narzędzia a szef chciał na 6. Serwis zmienił ale nie skonfigurował i teraz co prawda działa, ale da się wybrać tylko 4 narzędzia, pozostałe omija. Mam dostęp do maszyny gdzie jest oryginalnie 6 narzędzi i chciałbym parametry z jednej maszyny skopiować do drugiej.
Może jest jakiś łatwiejszy sposób na zmianę tego?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
No ale tutaj rodzi sie pytanie czy blad tkwi w parametrach CNC czy programie PMC. Ja mysle ze i jedno i drugie.... A skoro tak to bedziesz mial prawie pewne, ze jak wgrasz PMC lub parametry z innej maszyny to ci sie to wszystko rozjedzie. Normalnie to serwis powinien wszystko poustawiac a nie zostawic rozpieprzona maszyne. Chcesz zaryzykowac, ze maszyna zupelnie sie wyhaczy?
Na dodatek jest jeszcze tak, ze do funkcji pomocniczych jaka jest obsluga glowicy stosuje sie czesto makra ( i to takie wkompilowane jak i nieskompilowane). Po pierwsze trzeba je miec a po drugi to znowu osobna procedura wgrywania). Ja cie nie chce zniechecac, ale to naprawde lekko ryzykowne... Gdyby tylko chodzilo o wgranie backapu z tej samej maszyny...
Niemniej opis jak zgrac/wgrac parametry i PMC znajdziesz tu:
http://cnc-hobby.pl/viewtopic.php?p=290#290
Na dodatek jest jeszcze tak, ze do funkcji pomocniczych jaka jest obsluga glowicy stosuje sie czesto makra ( i to takie wkompilowane jak i nieskompilowane). Po pierwsze trzeba je miec a po drugi to znowu osobna procedura wgrywania). Ja cie nie chce zniechecac, ale to naprawde lekko ryzykowne... Gdyby tylko chodzilo o wgranie backapu z tej samej maszyny...
Niemniej opis jak zgrac/wgrac parametry i PMC znajdziesz tu:
http://cnc-hobby.pl/viewtopic.php?p=290#290
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Kontakt:
Podobno zmienia się jakiś parametr, ale problem tkwi w tym, że nie wiem który i gdzie. Czy jest może jakaś dokumentacja do fanuka opisująca parametry oraz jakieś informacje co i jak konfigurować żeby działało. Chodzi mi o jakieś materiały z których korzystają serwisanci. Wiem że coś takiego na pewno jest.
-
- Kontakt:
Właśnie o ten model mi chodzi
Gdybyś znalazł te parametry byłbym wdzięczny.
Poprosiłbym na adres: [email protected]

Poprosiłbym na adres: [email protected]