Tokarka sterowanie fanuc seria oi-tc

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
MorfiUltron
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Tokarka sterowanie fanuc seria oi-tc

Post napisał: MorfiUltron » 17 sie 2011, 14:54

jak dokładnie wycentrować wiertło nie posiadając czujnika zegarowego kombinowałem juz z nawiertakiem itp ale ta wredna maszyna jak by mnie wcale nie słuchała

Tagi:

SebeG910
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: SebeG910 » 18 sie 2011, 16:06

Jeżeli "wycentrować" to wg Ciebie USTAWIĆ W POŁOŻENIU CENTRALNYM w stosunku do elementu detalu, czyli złapać bazę to najlepszym wyjściem byłoby założenie bardzo cienkiego narzędzia i metodą prób i błędów w trybie HANDLE joystickiem, próbować łapać osie X i Y.

[ Dodano: 2011-08-18, 16:15 ]
Załączam schemat działania. Wchodzisz w okno pozycji POZ. I podjerzdżasz narzędziem do jednego boku w momencie styku zerujesz oś np. X w pozycjach względnych. Potem jedziesz na lewą stronę i patrzysz o ile się przemieściłeś. dzielisz na pół i masz mniej więcej środek na X. Ze środka na xach jedziesz tak samo z Y kiem. Potem jeszcze raz sprawdzasz przejeżdżająć obok elementu. Pzdr

[ Dodano: 2011-08-18, 16:19 ]
JPEG
Załączniki
Untitled.jpg
Untitled.jpg (23.33 KiB) Przejrzano 1258 razy
Untitled.jpg
a
Untitled.jpg (23.33 KiB) Przejrzano 1260 razy

Autor tematu
MorfiUltron
Posty w temacie: 2

Post napisał: MorfiUltron » 19 sie 2011, 12:36

ok tak tez zrobiłem ale okazało sie ze pod moja nieobecność idiota który obsługiwał maszynę miał kolizje i muszę ustawić od nowa cale gniazda do wierteł, bez czujnika zegarowego sie nie obejdzie

Awatar użytkownika

misiek2lucky
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: misiek2lucky » 26 sie 2011, 21:22

Widze że kolega mówi o tokarce, jak w temacie, jeśli dobrze myśle to najbardziej kowalskim sposobem jaki przychodzi mi do głowy to zamocowac we wrzecionie długi sztywny pręt, drugi taki sam pręt zamocować w oprawce na wiertło w szyszce czy jak tam masz uchwyt wiertarski,

podjechac X em jak najbliżej siebie
na długości powiedzmy poł metra będziesz widzial czy oba pręty są równoległe czy się schodzą.

To do wiercenia wystarczy, ale jeśli masz bardzo precyzyjne roboty to skołuj lepiej jakis zegarek:D:D:D:.. Pozdro.

A tak naprawde nie do konca rozumiem co kolega chce zrobić, ustawic przestawiony uchwyt na magazynie? czu trafić dokładnie wiertłem w X0 detalu.

Jesli chodzi o X0 , to dla wiertła wystarczajace jest na oko, tak jak mówiłeś np nawiertakiem, a jeśli o frezy itp, to sie rozpisze jesli będzie potrzeba tylko napisz. Pozdro.

Swoja droga się zastanawiam gdzie w tokarce jest oś Y...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”