Witam Wszystkich
Mam problem z wczytywaniem dodatkowych układów współrzędnych obrabianego przedmiotu na frezarce ze sterowaniem Oi-MC. Otóż po wprowadzeniu polecenia G54.1 P02 lub G54 P02 następuje wczytanie pierwszego dodatkowego układu czyli P01. Wszystkich układów jest łącznie 48 od P01 do P48.
Zatrzymanie, zaraz po rozruchu i ponowne uruchomienie programu pomaga, ale przy każdej zmianie narzędzia trzeba znowu podawać nr układu bo maszyna z powrotem przestawia się na P01.
Czy jest to problem sterownika, czy też błąd w składni programu?
pozdrawiam
dodatkowe układy współrzędnych
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Może cykl zmiany narzędzia ustawia zawsze bazę P01. W takim przypadku jeśli cykl wymiany narzędzia jest podprogramem dostępnym dla użytkownika to może dało by się to zmienić (makrami można odczytać, zapamiętać i przywrócić aktualnie wybrany układ współrzędnych)
Wydaje mi się że zawsze po wymianie narzędzia powinno się podawać komendę wyboru układu współrzędnych. Szczególnie w przypadku gdy program korzysta z kilku baz. Może to uchronić przed kolizją np przy restarcie programu oraz ułatwia "czytanie" programu.
Wydaje mi się że zawsze po wymianie narzędzia powinno się podawać komendę wyboru układu współrzędnych. Szczególnie w przypadku gdy program korzysta z kilku baz. Może to uchronić przed kolizją np przy restarcie programu oraz ułatwia "czytanie" programu.