Witam,
Czy jest jakaś możliwość podglądu M-kodu?
Np mam m-kod obrotu stołu, chciałbym w nim sprawdzić pare rzeczy, m.in. to czy zmienia podczas obrotu identyfikator osi.
Jaka jest w ogole struktura m-kodu, język programowania? Czy to wygląda jak programowanie parametryczne?
Pozdrawiam
M-kod
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Fanuc ma m.in ta zalete, ze mozna podgladnac PMC w trybie LADDER, a nawet edytowac bezposrednio na maszynie. Oczywiscie tak latwo nie znajdziesz miejsc a gdzie dekodowany jest kod M. Chodzi o to ze mozna to zrobic na kilka sposobow.
Powiedz najpierw jaki numer funkcji M potrzebujesz podpatrzec.
Samo wywolanie funkcji M powoduje ustawienie chwilowe okreslonej zmiennej maszynowej, po ktorej to operacji nastepuje potwierdzenie, ze funkcja zostala "obrobiona" i mozna kontynuowac program.
Powiedz najpierw jaki numer funkcji M potrzebujesz podpatrzec.
Samo wywolanie funkcji M powoduje ustawienie chwilowe okreslonej zmiennej maszynowej, po ktorej to operacji nastepuje potwierdzenie, ze funkcja zostala "obrobiona" i mozna kontynuowac program.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
M31 i M32 odpowiedzialne za obrót stołu, to raczej nie są standardowe m-kody.
Wydaje mi się że podczas obrotu stołu wykorzystywane są również n-kody do zmiany parametrów.
Proste m-kody do np załączania chłodziwa, zaklampiania podglądałem w drabince, ale tam polega to tylko na załączeniu jakiegoś wyjścia. W takim wypadku wystarczyło przeanalizować schemat I/O i znaleźć symbol w ladzie. Znasz inne sposoby?
Sprawa ze stołem wydaje mi się bardziej skomplikowana.
W jaki sposób M-kod jest powiązany ze zmienną maszynową?
Może wiesz czy zabezpieczonego ladda da się edytować na PC w fanuc ladderze? ja nie miałem jeszcze okazji sprawdzić.
Wydaje mi się że podczas obrotu stołu wykorzystywane są również n-kody do zmiany parametrów.
Proste m-kody do np załączania chłodziwa, zaklampiania podglądałem w drabince, ale tam polega to tylko na załączeniu jakiegoś wyjścia. W takim wypadku wystarczyło przeanalizować schemat I/O i znaleźć symbol w ladzie. Znasz inne sposoby?
Sprawa ze stołem wydaje mi się bardziej skomplikowana.
W jaki sposób M-kod jest powiązany ze zmienną maszynową?
Może wiesz czy zabezpieczonego ladda da się edytować na PC w fanuc ladderze? ja nie miałem jeszcze okazji sprawdzić.