Przy pomiarze G54 maszyna nie dodaje korekty narzędzia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Przy pomiarze G54 maszyna nie dodaje korekty narzędzia
Przywołuje w mdi G54. Później wywołuje narzędzie wraz z korektom np T0101. Podjeżdżam narzędziem do czoła materiału. W tabeli z przesunięciami pod miejscem G54 Z, wpisuje Z0 i następnie opcję mierz. W absolutnych w Z powinno pojawić się 0. Pojawia się wartość jaka jest w tool offset pod t01. W innych maszynach działa to bez zarzutu. Tylko w tej maszyna nie dodaje do wartości przesunięcia, długości narzędzia. Czy ktoś wie który parametr jest za to odpowiedzialny? Fanuc Oi-TC
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Przy pomiarze G54 maszyna nie dodaje korekty narzędzia
to tokarkowy układ sterowania, a G43 ma zastosowanie przy korekcji długości narzędzia na frezarce - przypuszczam, że jedynie wywali błąd - ale warto spróbowaćmophus pisze:Fanuc Oi-TC

*u mnie na frezarce z analogicznym sterowaniem operator zawsze po złapaniu bazy koryguje ją o długość narzędzia, za pomocą którego ustawiał bazę - może te systemy Fanuc serii 0 tak mają?

-
Jeżeli dobrze rozumiem - podjeżdżając do czoła materiału i klepiąc "pomiar" chcesz ustawić G54 - miejsce zerowe detalu...
W takim wypadku musisz w G54 wpisać np Z110 (gdzie 110 jest wartością jaką masz zmierzoną w offsetach dla narzędzia którym dokonujesz pomiaru)....
Chyba, że masz na myśli dokonanie pomiaru narzędzia (nie dysponujesz sondą i mierzysz do czoła). Wówczas... ja robię tak, że:
1. W MDI wybieram np T0101
2. W MDI zjeżdżam na G54 Z0 (pilnując aby nie doszło do kolizji)
3. Wduszamy POZ (pozycja)
4. Wybieramy na soft key "Wszystkie"
5. Soft key "Operacje"
5. Soft key "Zero"
6. Soft key "Wszystkie osie"
7. W tym momencie pozycje względne mamy wyzerowane - przechodzimy na "Jog" lub "Handle" i dojeżdżamy narzędziem do czoła materiału
8. W "offset" narzędzia wprowadzamy wartość odczytaną z wyzerowanej w pkt.6 pozycji względnej używając opcji "+wprowadź"
W takim wypadku musisz w G54 wpisać np Z110 (gdzie 110 jest wartością jaką masz zmierzoną w offsetach dla narzędzia którym dokonujesz pomiaru)....
Chyba, że masz na myśli dokonanie pomiaru narzędzia (nie dysponujesz sondą i mierzysz do czoła). Wówczas... ja robię tak, że:
1. W MDI wybieram np T0101
2. W MDI zjeżdżam na G54 Z0 (pilnując aby nie doszło do kolizji)
3. Wduszamy POZ (pozycja)
4. Wybieramy na soft key "Wszystkie"
5. Soft key "Operacje"
5. Soft key "Zero"
6. Soft key "Wszystkie osie"
7. W tym momencie pozycje względne mamy wyzerowane - przechodzimy na "Jog" lub "Handle" i dojeżdżamy narzędziem do czoła materiału
8. W "offset" narzędzia wprowadzamy wartość odczytaną z wyzerowanej w pkt.6 pozycji względnej używając opcji "+wprowadź"
-
Nie mówicie mi że od zawsze pisze G43 u siebie na frezarkach bo jakiś idiota nie wczytał tego parametru do sterownika w żadnej z nich
Jutro potestuje
Edit: Bit 6 mam na zero w standardzie - na 18i nie działa. Pewnie inny parametr u mnie będzie za to odpowiedzialny.

Edit: Bit 6 mam na zero w standardzie - na 18i nie działa. Pewnie inny parametr u mnie będzie za to odpowiedzialny.
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t