Czy ktoś z szanownych Kolegów może mi pomóc w pewnej sprawie. Napisałem program z toczeniem według zadanego profilu współrzędnych napisanych w symulacji. Po włączeniu programu okazuje się, że nóż "wędruje" nie według tych współrzędnych, które są zapisane w symulacji, gdzie były podane konkretne współrzędne DX,DZ, Z,X,
Chodzi mi o to, że w symulacji zapisałem "dojazd" do czoła materiału w punkcie Z=0;DX=218, a podczas pracy nóż podjeżdża "wyżej" w punkt Z=0;DX=245, po wykonaniu promienia, R=1;Z=-1;DX=240 nóż toczy płaska powierzchnię kończąc na Z=-58,DX=240, następnie wykonuje kolejny promień R=1;Z=-59;DX=238 i ma zjechać w dól pionowo na Z=-59;DX=218 i tutaj, po lewej stronie profilu nóż wykonuje ruch pionowy w dól, tak jak zadałem mu w symulacji, ale nie chce takiego ruchu wykonać zaraz na początku operacji toczenia, kiedy miał wykonać ruch pionowy, z dołu(DX=218) do góry, na współrzędną DX=238. Nie wiem na razie dlaczego maszyna tak się zachowuje, inaczej, jak powinna według rozpisanej symulacji i podanymi konkretnymi danymi?

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
Pozdrawiam