Wykonanie czopa z wykorzystaniem osi obrotowej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Wykonanie czopa z wykorzystaniem osi obrotowej
Witam,
mam do wykonania na frezarce 5osiowej DMU 50 (itcn 530) czop różnymi metodami. Chciałbym wykonać czop z wykorzystaniem osi obrotowej. Narzędzie utrzymuje stałą pozycje, a stół wykonuje ruch obrotowy. Problem w tym że na stole obrabiarki zamocowana jest paleta z uchwytem szczękowym z podajnika palet, a środek uchwytu nie pokrywa się osią obrotu stołu. Słyszałem że jest jakiś cykl który umożliwia śledzenie punku co umożliwiłoby zrobienie czopa z wykorzystaniem osi obrotowej stołu która nie pokrywa się z osią przedmiotu. Czy ktoś mógłby nakierować o jaki cykl chodzi, ewentualnie nakierować na jakąś metodę ?
mam do wykonania na frezarce 5osiowej DMU 50 (itcn 530) czop różnymi metodami. Chciałbym wykonać czop z wykorzystaniem osi obrotowej. Narzędzie utrzymuje stałą pozycje, a stół wykonuje ruch obrotowy. Problem w tym że na stole obrabiarki zamocowana jest paleta z uchwytem szczękowym z podajnika palet, a środek uchwytu nie pokrywa się osią obrotu stołu. Słyszałem że jest jakiś cykl który umożliwia śledzenie punku co umożliwiłoby zrobienie czopa z wykorzystaniem osi obrotowej stołu która nie pokrywa się z osią przedmiotu. Czy ktoś mógłby nakierować o jaki cykl chodzi, ewentualnie nakierować na jakąś metodę ?
Tagi:
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Aloha
Można wiedzieć dlaczego Kolega nie chce skorzystać z odpowiedniego cyklu?
Im detal dalej od środka stołu, tym większe ruchy będą wykonywać osie X i Y.
Pozdrawiam
Można wiedzieć dlaczego Kolega nie chce skorzystać z odpowiedniego cyklu?
Maszyna musi być z opcją toczenia. Detal na środku stołu.Rancwacwanca pisze:Chciałbym wykonać czop z wykorzystaniem osi obrotowej. Narzędzie utrzymuje stałą pozycje, a stół wykonuje ruch obrotowy.
Rozumiem, że w tym uchwycie będziesz miał zamocowany detal. Użycie osi obrotowej spowolni obróbkę. Można to rozpisać nawet z ręki, korzystając z funkcji M128.Rancwacwanca pisze:środek uchwytu nie pokrywa się osią obrotu stołu
Im detal dalej od środka stołu, tym większe ruchy będą wykonywać osie X i Y.
Pozdrawiam
-
Hej,
nie to że nie chciałem, tylko nie wiedziałem jaki cykl wybrać.
Nie pisałem wcześniej programów, które wykorzystywałyby ruchy złożone z wykorzystaniem osi obrotowych więc nie wiedziałem jak się za to zabrać.
Czy obrabiarka ma opcję toczenia to nie wiem. A czemu tak dziwnie chce wykonać czop który można by zrobić cyklem 257: bo chcę sprawdzić możliwości maszyny przy wykonaniu czopa z zestawieniem ruchów prostych jak i złożonych.
nie to że nie chciałem, tylko nie wiedziałem jaki cykl wybrać.
Nie pisałem wcześniej programów, które wykorzystywałyby ruchy złożone z wykorzystaniem osi obrotowych więc nie wiedziałem jak się za to zabrać.
Czy obrabiarka ma opcję toczenia to nie wiem. A czemu tak dziwnie chce wykonać czop który można by zrobić cyklem 257: bo chcę sprawdzić możliwości maszyny przy wykonaniu czopa z zestawieniem ruchów prostych jak i złożonych.
-
Mam taką prośbę, czy ktoś mógłby wrzucić przykładowy kod jak to ma wyglądać ? W książkach które mam nie ma tego opisanego, jest tylko wspomniane że jest coś takiego. Środek jest przesunięty: Y+20. Czyli stół wykonuje ruch obrotowy, a w tym czasie oś wykonuje przemieszczenie w osi Y tak że utrzymuje stałą odległość względem środka czopa.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Aloha
Jeśli się nie pomyliłem to powinno dać czop fi 40 mm.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
TOOL CALL 58 Z S18000; GLOWICA 63
L X51.5 Y0 Z0 M13
CC X0 Y0
M128
C X51,5 Y0 ZI100 DR- CI36000 FZ.1
L X55 FMAX
M129
Z10
STOP M2
Pozdrawiam
-
Dziękuje bardzo za kod, jutro go wypróbuję i dam znać jak to wyszło
edit
a przeszukują teraz książki znalazłem jeszcze takie coś
tylko nie dali wytłumaczenia jak to ma działać
edit
a przeszukują teraz książki znalazłem jeszcze takie coś
Kod: Zaznacz cały
L X+0 Y+50 IC-15 RL F125 M128 M1000