piszę z problemem, z którym nie mogę sobie sam poradzić. po obrocie stołu poprzez funkcję spatial ucieka mi baza. maszyna to DMF 360 (iTNC 530) ze stolikiem dostawianym podobnym do tego:

1) sonda jest dobrze skalibrowana
2) sprawdzałem czujnikiem wewnętrzną krawędź pierścienia, który znajduje się w środku stołu obrotowego. okazało się, że jest niecentryczny do osi obrotu, więc zabieliłem go poprzez obrót stołu, czyli nieinterpolacyjnie i uważam, że jest wiarygodnym punktem do wyznaczania środka stołu
3) współrzędne X i Y uzyskane poprzez namierzanie się sondą w środku stołu poprzez funkcję pomiarową CC wprowadzam do kinematyki za pomocą takiego programu:
0 BEGIN PGM USTAWIENIE STOLU MM
1 FN 0: Q21 =-2925.323
2 FN 0: Q22 =-469.19
3 FN 26: TABOPEN PLC:\KINEMATIK\URSPRUNG.TAB
4 FN 27: TABWRITE 0 /"MP7530" = Q21
5 FN 27: TABWRITE 1 /"MP7530" = Q22
6 M301
7 END PGM USTAWIENIE STOLU MM
tyle w kwestii wstępu co i jak robię. a teraz jak to wygląda w praktyce - przykładowo: zamocowałem wałek w imadle i ustawiłem 0 na jednym jego końcu funkcją sondy CC. wykonałem obrót spatialem B-90 i namierzyłem się ponownie (drugi koniec). wychodzi mi Y+0,67 X+0,07 względem poprzedniego ustawienia. powinno być coś w mikronach... jest to sprawdzone x razy na x różnych możliwych kombinacjach. co ciekawe błąd jest w miarę powtarzalny.
kompletnie nie mam pojęcia co mogę z tym zrobić, bardzo proszę o wszystkie możliwe pomysły