Pisanie programu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Pisanie programu
witam, mam pytanie dotyczące frezarki hh, czy da sie zaprogramować maszynę tak żeby wykonała jakiś napis po wykonaniu sztuki ? chodzi mi o to że jak wykonam obróbkę na frezarce to potem musze sciągnąc dany materiał i np nacechować i pytanie czy da sie tak zrobić żeby maszyna napisała na materiale ? czekam na odpowiedź z góry dzieki
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To się robi tak. Piszesz dodatkowy podprogram na cechę. Masz dwie możliwości, albo rysować małym frezikiem, albo wiercić literki małymi otworkami. Możesz wywołać konkretne znaki (litery cyfry), również zapisane jako podprogram. Piszesz to we współrzędnych przyrostowych (nie absolutnych), tak żeby najpierw najechać na początek tekstu (pierwszy znak), później po wykonaniu podprogramu literki znajdujesz się za nią, w miejscu, gdzie możesz wywołać następną literkę. i tak do końca napisu.
Wbrew pozorom na początku trochę roboty, ale później często przydaje się w cechowaniu detali.
Wbrew pozorom na początku trochę roboty, ale później często przydaje się w cechowaniu detali.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
cykl 225 grawerowanie
Czesc.Prosze sobie sciagnac ze strony HH tnc guide nowszej wersji 500 PL i tam wszystko jest opisane.Zalaczam dwa stare programy na frezowanie liter + opis cyklu 225
- Załączniki
-
- litery +cykl 225.zip
- (33.89 KiB) Pobrany 285 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Szczerze to użyłem raz tego cyklu żeby zobaczyć jak on działa no i działa jak na załączonym obrazku (nawet po łuku i po obrocie): http://1drv.ms/1CHvc8jpablo1 pisze:Loser mógłbyś mi mniej więcej powiedzieć jak użyć cycle deff 225? bo próbowałem ustawić i nie chce mi pójść nie wiem może coś zle robię ;/
Niestety oryginalnego programu który puszczałem na maszynie nie mam ale napisałem teraz tak na szybko najprościej jak sie da i symulacja pokazała że jest ok

Najlepiej wziąć kostkę czegoś miękkiego i przetestować bo do zwykłego cechowania to w zupełności wystarczy.