Heidenhain Hermle TNC 360 nie zeruje się
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Heidenhain Hermle TNC 360 nie zeruje się
Mam problem z maszyną Hermle z TNC 360 Heidenhaina, Załącza się sterowanie- pali się lampka I , potem powinno być zerowanie. Naciskam NC I pojawia się * na ekranie i nic się nie dzieje a powinna sama się wyzerować. NIE ma błędów na ekranie, po prostu nic nie robi. Co to może być?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Niestety maszyna dalej nie reaguje na nic. Naciskam CE i I, pali się lampka,że sterowanie załączone . Naciskanie osi Z czy innej czy NC i I nic nie daje.
Na ekranie jest:
Referenzpunkte ueberfahren
Z
Y
X
naciśnięcie osi Z daje zapalenie się gwiazdki i nic się nie dzieje !!!
Na dole ekranu jest podświetlone F0, co oznacza posuw zero.
W szafie sterującej nie ma żadnych czerwonych lampek na SIMODRIVE X,Y,Z - w ogóle żadne się nie palą. Osie nie są na krańcówkach, sterowanie OK.
Awaria jest po zaniku jednej fazy, od tego czasu nie można maszyny wyzerować.
Na ekranie jest:
Referenzpunkte ueberfahren
Z
Y
X
naciśnięcie osi Z daje zapalenie się gwiazdki i nic się nie dzieje !!!
Na dole ekranu jest podświetlone F0, co oznacza posuw zero.
W szafie sterującej nie ma żadnych czerwonych lampek na SIMODRIVE X,Y,Z - w ogóle żadne się nie palą. Osie nie są na krańcówkach, sterowanie OK.
Awaria jest po zaniku jednej fazy, od tego czasu nie można maszyny wyzerować.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
U mnie na DMG z nowszym sterowaniem przy zaniku 1 fazy wywala 1 z 3 bezpieczników oprócz głównego, wszystkie są w szafie sterującej. Co prawda powoduje to, że nie można załączyć hydrauliki z pulpitu. Z głupot tego typu to zdarza mi się załączony przycisk awaryjnego wyłączenie na pulpicie lub zdalnym sterowaniu (wędce). Czasami ktoś zrobi głupi żart i przekręci kluczyk zabezpieczającyAndrzejPL pisze:Awaria jest po zaniku jednej fazy, od tego czasu nie można maszyny wyzerować.

Potem zostaje tylko telefon po serwis