hh530 pomiar kąta z automatu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
hh530 pomiar kąta z automatu
Witam. Mam pytanie czy istnieje możliwość zmuszenia maszyny do następującego działania.
Muszę w dostarczonych detalach poprawić cztery otwory w kwadracie i dodać dodatkowe dwa. W tej chwili wykonuję to następująco:
1 mam przyrząd na którym mocuje detal na jednym z otworów, tzw stały punkt X=0 Y=0
2 mierzę sondą pomiarową pozycję drugiego otworu i licząc na kalkulatorze obliczam ką skręcenia układu ponieważ nie ma powtarzalności położenia otworów względem krawędzi
3 obliczony kąt wpisuję do preset tabeli i puszczam program.
pierwszy otwór jest poprawiany ręcznie więc jest pominięty w programie. Istotne są rozstawy otworów
Problem polega na tym że jest trochę zabawy z liczeniem. Czy można tak napisać program że maszyna sama pobierze zmierzone współrzędne drugiego otworu i obliczy kąt skręcenia układu wprowadzając do preset tabeli.
Muszę w dostarczonych detalach poprawić cztery otwory w kwadracie i dodać dodatkowe dwa. W tej chwili wykonuję to następująco:
1 mam przyrząd na którym mocuje detal na jednym z otworów, tzw stały punkt X=0 Y=0
2 mierzę sondą pomiarową pozycję drugiego otworu i licząc na kalkulatorze obliczam ką skręcenia układu ponieważ nie ma powtarzalności położenia otworów względem krawędzi
3 obliczony kąt wpisuję do preset tabeli i puszczam program.
pierwszy otwór jest poprawiany ręcznie więc jest pominięty w programie. Istotne są rozstawy otworów
Problem polega na tym że jest trochę zabawy z liczeniem. Czy można tak napisać program że maszyna sama pobierze zmierzone współrzędne drugiego otworu i obliczy kąt skręcenia układu wprowadzając do preset tabeli.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Mozna zmierzyc 2 otwory sonda i automatycznie do preset wpisac kat obrotu osi.
Jest to w menu od sondy, a potem strzalka w prawo lub w lewo trzeba przejsc do drugiego menu. Nie pamietam numeru cyklu.
Jest to w menu od sondy, a potem strzalka w prawo lub w lewo trzeba przejsc do drugiego menu. Nie pamietam numeru cyklu.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
napisałem żemaz pisze:Mozna zmierzyc 2 otwory sonda i automatycznie do preset wpisac kat obrotu osi.
ten otwór jest zaślepiony przez czop bazujący i otwór jest zaślepiony więc cykl odpada.
-
Kolega czyta dokładniecolltom pisze:W takim przypadku zero można ustawić na ściance detalu (jeżeli jest obrobiona) i użyć Cykl 400rafglow pisze:ten otwór jest zaślepiony przez czop bazujący i otwór jest zaślepiony więc cykl odpada.
najważniejszy jest rozstaw otworów
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
rafglow pisze:Kolega czyta dokładniecolltom pisze:W takim przypadku zero można ustawić na ściance detalu (jeżeli jest obrobiona) i użyć Cykl 400rafglow pisze:ten otwór jest zaślepiony przez czop bazujący i otwór jest zaślepiony więc cykl odpada.
najważniejszy jest rozstaw otworów
OK.OK
nie doczytałem nie denerwuj sie tak. A ten kołek bazujacy to musi byc taki długi "przez całą długość otworu" ?
Jeżeli jest to kwadrat jak piszesz to złap zero na tym drugim otworze a kąt od ścianki .