Witam,
Mam problem z ramieniem wymieniającym narzędzie w hh. Podczas wykonywania programu (na pliku $MID) maszyna została ręcznie zatrzymana w momencie wymiany narzędzia- i tak jej niestety zostało(aktualnie robot trzyma narzędzie). Pojawił się komunikat: "H35 TOOL CHANGE ARM BASIC POSITION->MANUAL -HANDWHEEL MODE- MOD- HELP".
Próbowałem przejśc na tryb ręczny lub na sterowanie kółkiem,restart systemu a nawet na siłę obrócić silnikiem zmieniacz lecz nie stety nie udało się.
Jestem początkujący w obsłudze tnc ale wiem że można przywrócić ramię robota do pozycji wyjściowej tylko nie wiem jak. Przeszukałet to forum i trochę anglielskich i nie udało mi się znaleść odpowidzi- więc proszę o pomoc.
Maszyna to Leadwell v30.
Zmieniacz narzędzia.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dzięki colltom za odpowiedź. Przeklikałem tam tą właśnie opcje i jest tam kilka kodów dotyczących zmiany narzędzie-ten co mnie interesuje to cod "#309 Back to basic position" czy jakoś tak- nie wiem tylko jak to "wykonć". Masz jakiś pomysł?colltom pisze:Włączasz tryb ręczny ,później przycisk MOD ,następnie ,Help (Softkeys).I tam masz funkcje do obsługi awaryjnej ramienia i magazynu.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Witam, przy zablokowaniu ramienia ( powody różne , brak cisnienia powietrza, nie dokręcony grzybek w chwycie , przerwa w zasilaniu) właczam tryb ręczny ( oczywiście cały czas pali sie alarm) i ręcznie za pomocą korbki wykonuje cały cykl wymiany narzędzia. wcześniej podstawiam kartony pod narzędzia , bo te oczywiście w czasie zabiegu wypadają z wrzeciona, wrzeciono cały czas syczy, zluzowane. Jak już ramię jest w pozycji wyjściowej ( u mnie sygnalizuje to świecąca się jedna dioda) wciskam na wrzecionie luzowanie-mocowanie narzędzia, kabina otwarta naturalnie. Zamykam kabinę kasuje komunikaty i tyle. Jeszcze tylko zrobienie porządku w magazynie narzędzi ( wsadzenie spowrotem narzędzia które wypadło) koniec. Tak robię ja, nie wiem na ile to pomoże, ale każda wiedza sie liczy 

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Udało się:)
Dzięki colltom i wpwaldek za pomoc.
Wpwaldek ja podłożyłem deske bo faktycznie wypadły:) i faktycznie coltom trzebabyło pobawić sie w opci MOD->pomoc.
Potem pojawił się problem z tablicą narzedzi i osią Z kilka restartów pomogło.
Problemem w moim przypadku było to że ramię robota znajdujące sie bezposrednio pod wrzecionem było "odczytywane" jako pozycja wyjściowa. Kilkukrotne wstukanie #310 #309 i #312 pomogło i ramie powróciło na swoja pozycję wyjsciową.
Dzięki jeszcze raz.
Dzięki colltom i wpwaldek za pomoc.
Wpwaldek ja podłożyłem deske bo faktycznie wypadły:) i faktycznie coltom trzebabyło pobawić sie w opci MOD->pomoc.
Potem pojawił się problem z tablicą narzedzi i osią Z kilka restartów pomogło.
Problemem w moim przypadku było to że ramię robota znajdujące sie bezposrednio pod wrzecionem było "odczytywane" jako pozycja wyjściowa. Kilkukrotne wstukanie #310 #309 i #312 pomogło i ramie powróciło na swoja pozycję wyjsciową.
Dzięki jeszcze raz.