Funkcja goto heidenhain 620
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Funkcja goto heidenhain 620
Witam wszystkich, ostatnio przerzuciłem się z oprogramowania heidenhain 530 na 620 i mam problem z funkcją goto Po wczytaniu cyklu wiercenia 205 na starszej wersji miałem możliwość pominięcia kilku bloków programu . W wersji 620 funkcja go to nie reaguje. Jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź . Nie zależy mi na użyciu funkcji call lbl.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Funkcja goto heidenhain 620
Jedynie co mi przychodzi na myśl, to inne obłożenie Q-parametrów... i miałem z tym problem na dwóch 530-tkach... dzieli je tylko 8 lat, jeśli chodzi o wiek. W nowej zalecane jest stosowanie Q powyżej 1000, a w starej podany jest zakres od 1600 do 1900... acha... starsza miewa też (co ciekawe, nie zawsze)problem z konstrukcją IF 0 EQ 0 GOTO LBLxxx, „woli” IF Qxx EQ Qyy GOTO LBLxxx, gdzie Qxx iQyy są wcześniej zdefiniowane (wystarczy nawet jeden blok wcześniej).
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Funkcja goto była bardzo przydatna gdy operator wyłączył maszynę przy nieskończonym detalu. Wystarczyło wczytać narzędzie obroty oraz cykl i w minutę mogłem zaczynać gdzie skończył współpracownik. Pomijanie tysiąca bloków / była by kłopotliwa. Pomijanie lbl jest jakimś rozwiązaniem ale nie na dłuższą metę
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jak "nie aktywna"? Przy niej nie ma dodatkowej obsługi. Wpisujesz od którego chcesz ruszyć bloku i maszyna sama się do tego stanu doprowadzi, jak trzeba to zmieni narzędzie włączy chłodziwo itd.. Nie rozumiem po co "wczytujesz" wcześniej narzędzie cokolwiek to znaczy.