Problem z uruchomieniem TNC426M

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Janek12
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Janek12 » 01 cze 2007, 12:03

Z twojej próby wynika iż moduł UV jest sprawny. Co do wyjść PLC X41 to one są zasilane z Wtyku X44:1 ,2 i 3. Wcześniej pisałeś iż tylko na pierwszym jest 24 natomiast na pozostałych dwóch nie występuje napięcie. Możłiwe że to one zasilają ten X41:34. Czy mierzyłeś podczas próby, gdy się wzbudził moduł, czy pinyX44 2 i 3 dostały 24V?. Co do ekranu powitalnego miałem kiedyś też taki problem. Okazało się iż klawisz SOFTKEY się zawiesił i był wciśnięty. Jeżeli monitor jest zwykły to możesz spróbować odpiąć tasiemkę od softkey'i jeżeli nie, to prześledź na tabeli wejść wszystkie klawisze.

Pozdrawiam

Tagi:

Autor tematu
provayder
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: provayder » 01 cze 2007, 12:13

Tak, po załączeniu się modułów na X44:2 i 3 pojawia się 24V. Z dokumentacji serwisowej jaką posiadam wynika, że do zasilenia wyjścia X41:34 wykorzystywane jest napięcie ze złączki X34:1. Tam jest trochę mnie, bo 21,8V ale moim zdaniem przekaźnik by ruszył z tego. Niestety na X41:34 cały czas jest 0V i nie próbuje nic więcej się pokazać. Oczywiście sprawdzę softkey-e. Na tabeli nic nie sprawdzę bo system do tego nie dochodzi. Chyba, że wzorem analogowych sinumerików, jest możliwość wejścia w jakieś manu przez przytrzymanie odpowiedniego klawisza.
provayder

Janek12
Posty w temacie: 4

Post napisał: Janek12 » 01 cze 2007, 13:31

Kto wie czy napięcie na X41 nie pojawi się gdy zniknie okno powitalne. Bo wtedy następuje załadowanie ustawień maszyny.

Autor tematu
provayder
Posty w temacie: 7

Post napisał: provayder » 04 cze 2007, 09:30

Janek12 pisze:Okazało się iż klawisz SOFTKEY się zawiesił i był wciśnięty. Jeżeli monitor jest zwykły to możesz spróbować odpiąć tasiemkę od softkey'i jeżeli nie, to prześledź na tabeli wejść wszystkie klawisze.
Strzał w dziesiątkę. Po odpięciu taśmy system ruszył. Wyciągłem całą płytkę z softkey-ami i nic nie znalazłem uszkodzonego, więc najprawdopodobniej klawisz był zawieszony. Dzięki wielkie za pomoc.

Jak już mi wszystko ruszyło to sprawdziłem: jak jest wszystko ok to po wciśnięciu CE pojawia się 24V na X41:34, XPS-AT sygnalizuje poprawność łańcucha awaryjnego, po wciśnięciu START HYDRO załącza się zasilacz i napędy.

pozdrawiam
provayder

gwozdex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: gwozdex » 31 maja 2016, 02:56

W moim przypadku uszkodzone były styki przekaźnika, który załączał moduł E/R SIMODRIVE ( to ten który generuje 600V dla innych modułów). Sekwencja startu wygląda tak, że po naciśnięciu przycisku "Power", sprawdzane są obwody bezpieczeństwa i jeśli są one ok, załączane są w/w stycznniki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”