Cycl 275. Rowek trochoidalny.
ITNC530
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Cycl 275. Rowek trochoidalny.
Moim zdaniem dziwnie się ten cykl zachowuje... w zasadzie są trzy prędkości skrawania: zagłębianie, obróbka zgrubna i obróbka wykańczająca... no i pierwsze kilka przejść, do pełnej szerokości, realizuje ze zredukowaną prędkością. Zastanawiam się, czy w tej maszynie nie ma funkcji AFC(opcja software), to wiele by tłumaczyło (automatyczna regulacja posuwu w zależności od aktualnej mocy wrzeciona i danych procesu technologicznego, chroni mechanikę maszyny
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Z tymi posuwami to w HH jest czasami trochę komicznie. W cyklu np. frezowania gwintu wewnętrznego też faktyczny posuw różni się od tego zaprogramowanego. Ale sądzę, że w obu tych przypadkach bierze się to z różnicy między posuwem z jakim przemieszcza się oś freza a krawędź skrawająca. A kwestia dynamiki samej maszyny to kolejna sprawa. Ja na Hermle C400 z iTNC530 mam podobnie, ale mogę załączyć 6 różnych trybów obróbczych. W przypadku trybu "Produkcja" maszyną szarpie niemiłosiernie, ALE utrzymuje zadany posuw.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Aloha
.
Osobiście nie korzystałem z tego nigdy, wolałem sam ustawić tolerancje cyklem 32 w zależności od programu. Zakładając, że mamy obróbkę z naddatkiem 0,5 ÷ 1 mm, tolerancja na poziomie 0.1 nie powinna być zagrożeniem dla prawidłowego wykonania a ułatwi sterowaniu pracę.
Pozdrawiam.
Nie jest.greg1988pl pisze:Z tymi posuwami to w HH jest czasami trochę komicznie.
Dokładniegreg1988pl pisze:Ale sądzę, że w obu tych przypadkach bierze się to z różnicy między posuwem z jakim przemieszcza się oś freza a krawędź skrawająca.

Te tryby odpowiednio ustawiają tolerancje ruchu osi, pewnie też wpływają na przyśpieszenia osi.greg1988pl pisze:Ja na Hermle C400 z iTNC530 mam podobnie, ale mogę załączyć 6 różnych trybów obróbczych. W przypadku trybu "Produkcja" maszyną szarpie niemiłosiernie, ALE utrzymuje zadany posuw.
Osobiście nie korzystałem z tego nigdy, wolałem sam ustawić tolerancje cyklem 32 w zależności od programu. Zakładając, że mamy obróbkę z naddatkiem 0,5 ÷ 1 mm, tolerancja na poziomie 0.1 nie powinna być zagrożeniem dla prawidłowego wykonania a ułatwi sterowaniu pracę.
Pozdrawiam.
Live long and prosper.