Przejście z 3 na 5osi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Przejście z 3 na 5osi
Witam Panowie. Pracuje na hdh 530 około dwóch lat jestem samodzielny. Biegle pisze programy z pulpitu. Posługuje sie sonda oraz bramka pomiarowa na trzech osiach! Lecz ostatnio dostałem propozycje przejścia do firmy na 5 osiowa maszynę. I stąd moje pytania czy jestem w stanie po Miesiącu być samodzielny? Po okresie max 3 miesiącach biegle ogarniać 5 osi? Może któryś z Panów Miał takie możliwości I odczucia z czym trudno a z czym łatwiej I chce mi napisać. Pozdrawiam. Zaznaczam ze nigdy nie miałem do czynienia z 5 osiami. Chodzi o sterowanie hdh530 maszyny declekmaho
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Po jednym dniu będziesz w stanie programować obróbkę indeksowaną z użyciem 5 osi (3+2 osie). Obróbka symultaniczna czyli ciągła praca w 5 osiach będzie osiągalna dla Ciebie tylko w przypadku gdy nauczysz się programować z użyciem jakiegoś oprogramowania wspomagającego wytwarzania (CAM). Warto zapytać pracodawcę jaki ma być docelowo twój zakres pracy, praca tylko z użyciem pulpitu czy też programowanie z użyciem jakiegoś CAM-a.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Dobrze powiedziane, no może nie po jednym dniu, ale ramy czasowe jakie zostały podane w pierwszym poście są jak najbardziej realne, a jak Ci się będzie chciało to nawet zawyżone. Poczytaj o spatialu/axialu, osi C, a jak to zakumasz to jesteś na dobrej drodze. Potem tylko obycie się z tematem zostaje aż sobie wyrobisz nawyki. Tak naprawdę dobrze opanowane 3 osie to niezbędna podstawa, bo przy programowaniu z pulpitu wykonujesz odpowiedni obrót C lub B lub oba i dalej jedziesz w trzech osiach.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
pracodowca zapewniał ze większość to pgm wygenerowana przez cam.Sw1ety pisze:Po jednym dniu będziesz w stanie programować obróbkę indeksowaną z użyciem 5 osi (3+2 osie). Obróbka symultaniczna czyli ciągła praca w 5 osiach będzie osiągalna dla Ciebie tylko w przypadku gdy nauczysz się programować z użyciem jakiegoś oprogramowania wspomagającego wytwarzania (CAM). Warto zapytać pracodawcę jaki ma być docelowo twój zakres pracy, praca tylko z użyciem pulpitu czy też programowanie z użyciem jakiegoś CAM-a.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wygenerowane czyli dostarczone przez programistę do Ciebie? W takim wypadku niema żadnego problemu. Zwracasz tylko uwagę czy układ współrzędnych nie jest obrócony, przesuniętym, odbity. Jeśli tak piszesz prosty program który ma za zadanie resetu cykli 7,10,13,19 a reszta wygląda jak przy 3 osiach.
Pozdrawiam
Oczywiście zwróć uwagę czy nowy/przyszły pracodawca to nie jest jakiś janusz biznesu który jeśli szuka oszczędności to w pierwszej kolejności patrzy na pensje swoich pracowników...
P.S. Jeżeli chodzi o pracę indeksowaną 3+2 osie to heidenhain jest jak S-klasa w porównaniu do wszystkich innych systemów.
Pozdrawiam
Oczywiście zwróć uwagę czy nowy/przyszły pracodawca to nie jest jakiś janusz biznesu który jeśli szuka oszczędności to w pierwszej kolejności patrzy na pensje swoich pracowników...

P.S. Jeżeli chodzi o pracę indeksowaną 3+2 osie to heidenhain jest jak S-klasa w porównaniu do wszystkich innych systemów.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W moim przypadku przejście z 3 na 5 osi wyglądało tak, że pchałem się drzwiami i oknami żeby móc pracować na takiej maszynie. Oczywiście pewne obawy były czy aby nie wyjdzie, że się pchałem a nie daję rady
Wszysło tak, że po 1 dniu trzaskałem jak stary wyjadacz.
Żadnej wielkiej filozofii nie ma jeżeli posiadasz umiejętność myślenia przestrzennego (jakie kierunki będą miały poszczególne osie po danym obrocie układu).

Żadnej wielkiej filozofii nie ma jeżeli posiadasz umiejętność myślenia przestrzennego (jakie kierunki będą miały poszczególne osie po danym obrocie układu).
HEHEHELMANS