Jaki postprocesor-oparty na G-kodach czy na języku Heidenhai

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina
Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Magneto86 » 28 wrz 2011, 23:16

ciekavy pisze:nie ma fukncji G02/G03. Wszystko z G01 pisane każdy mirkon przejazdu
herezja!

a co to:

Kod: Zaznacz cały

N130 G02 X+70 Y+95 R+30 *  Dosunąć narzędzie do punktu 4: Punkt końcowy okręgu z G02, promień 30 mm
albo to:

Kod: Zaznacz cały

N50 I+25 J+25
N60 G01 G42 X+45 Y+25 F200 M3
N70 G03 X+45 Y+25
?
...cytuję tylko instrukcję do iTNC530 w wersji na DIN/ISO

A to że Twój postprocesor nie generuje łuków, to nie znaczy że w Heidenhain nie można przy użyciu kodu ISO programować interpolacji kołowej... ( *edit: nie widziałem Twojego drugiego postu - zwracam honor ;)

Wracając do pytania jackforest, proponuję pozostać przy HH konwersacyjnym.
Heidenhain (zarówno ISO jak i konwersacyjny) ma swoje nietypowe wymagania dotyczące składni kodu (kolejność słów!, zmiana prędkości obrotowej wrzeciona, Blok Form) i nie można tak swobodnie pisać sobie kodu jak w innych układach sterowania.
Osoba, która nie miała wcześniej kontaktu z HH i tak będzie musiała walczyć z tymi problemami nawet w HH opartym na ISO.
jackforest pisze:Ale Wiem że HH ma swój język programowania który diametralnie różni się od G-kodów
...ale te zmiany w NAZWACH (np L... FMAX zamiast G0) są najprostsze do opanowania. Więcej zachodu jest z tymi nietypowymi wymogami o których pisałem wyżej...

Tagi:

Autor tematu
jackforest
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jackforest » 29 wrz 2011, 18:57

Witam
dzięki za zainteresowanie i za cenne rady.
dorwałem instrukcje obsługi dla operatora DIN/ISO programowaniu iTNC 530 (od tego powinienem raczej zacząć :mrgreen: )
Jak już to przetrawie podziele sie uwagami :wink:
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-11-09, 18:53 ]
ciekavy pisze: Jak będę w robocie to wrzucę ci jakiś plik podglądowy.
mogę prosić o przykładowy program w iso a szczególnie początek i koniec programu, wymiana narzędzia
z góry dziękuje
pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”