Imadło, oceńcie komentujcie.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Bull Vise
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Imadło, oceńcie komentujcie.

Post napisał: Bull Vise » 29 sie 2017, 12:36

Cześć wszystkim. Zrobiłem takie oto imadło, posiada przystawkę do gięcia blach do 3mm na przedłużkę 1/2, możliwość założenia klucza 46 na śrubę. Nie wiem jaka jest wytrzymałość max ale giąłem w tym imadle płaskownik 80mmx8mm w matrycy 40mm także minimum 7t czyli z tego co się orientuję więcej niż jakiekolwiek imadło dostepne na rynku. Śruba pociągowa tr32. Szczęki 150x25 hartowane do 52hrc z obustronnym frezem poziomo i pionowo. Konstrukcja spawana, można tłum młotem ile wlezie i traktować udarem. Zrobiłem już dwa kolejne a to jest pierwsza wersja. Zastanawiam się co sądzicie o takowym sprzęcie. Z góry dzięki za wszystkie komentarze. PozdroObrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

allegromtn
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: allegromtn » 29 sie 2017, 14:51

Konstrukcja która nie daje zbyt dużej głębokość chwytu (odległość od szczęk do profilu pod nimi). Szczękom brakuje podcięcia na górze do łapania rantów.
Obrazek
Daj zdjęcia z wewnętrznej konstrukcji- jak ułożyskowana jest śruba, jak zamocowana jest nakrętka, z czego(płaskowniki/kształtowniki) i jakiej grubości wykonana jest konstrukcja- wtedy będzie można coś więcej powiedzieć :wink:

Autor tematu
Bull Vise

Post napisał: Bull Vise » 29 sie 2017, 15:57

Obrazek

Obrazek

Płyty 8mm i 10mm a szczęki wzorowałem na te typowe w imadłach

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Imadło, oceńcie komentujcie.

Post napisał: strikexp » 29 sie 2017, 23:00

Dla mnie ekstra. Nawet jak nie jest najlepszej jakości to zawsze wielkie imadło za grosze. Kasę zawsze jest na co wydać, a tak to dodatkowo satysfakcja że jest się samowystarczalnym w niektórych kwestiach.
Bull Vise pisze: Nie wiem jaka jest wytrzymałość max ale giąłem w tym imadle płaskownik 80mmx8mm w matrycy 40mm także minimum 7t czyli z tego co się orientuję więcej niż jakiekolwiek imadło dostepne na rynku.
A jak mają mieć więcej jak to kruche żeliwo hehe

Duszczyk_K

Post napisał: Duszczyk_K » 30 sie 2017, 07:34

Witam,
Mi też się podoba, ładnie wyglądają oszlifowane promieniem naroża.
Imponująca długość wysuwu szczęk ale faktycznie jest ono niskie i ciężko będzie łapać większe detale (wysokie) czy wygiąć większy kątownik, nawet z cienkiej blachy - ale może jest to imadło dedykowane do konkretnej roboty i nie ma takiej potrzeby?
Zdradź proszę ile kosztowała Cię taka zabawka. Może być z wyodrębnieniem poszczególnych składników. Blachy jakiej grubości? Paliłeś je usługowo, czy też materiał miałeś z odpadów?
Ale estetyka na 5+. :)

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 30 sie 2017, 07:43

Bardzo schludnie wykonane :) A co najważniejsze - jeśli robi to do czego zostało zbudowane to pełny sukces :) Gratuluję :)

Autor tematu
Bull Vise

Post napisał: Bull Vise » 30 sie 2017, 10:17

Fakt nie jest wysokie ale jest wyższe 1-2 cm niż typowa 150 i takie obrałem założenie że ma być nieco większe niż typowa 150 i mega mocne. Przy rozsuwie 25 cm ramię siły jest całkiem spore. Dodałem zgarniak zanieczyszczeń w którym jest nasączony olejem filc co nam wydłuża żywotność imadła, luz na prowadnicy jest ok 0,2mm także wg mnie bardzo pasowne. Na codzień przerzucam sterty dokumentów a to robię z pasji tworzenia także dziękuję wszystkim za komentarze a także słowa konstruktywnej krytyki gdyz to pomoże mi stworzyc następne egzemplarze lepsze. Dokonałem paru modyfikacji i robie teraz jeszcze dwie sztuki. Całość wyszło jakoś 250, szczęki najwięcej kosztowały bo do moletu/nacięć sprzetu nie mam.

kolec7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kolec7 » 30 sie 2017, 10:48

Bull Vise pisze:...bo do moletu/nacięć sprzetu nie mam.
A wystarczy pilnik.

Poza tym - również wypada mi pochwalić schludność wykonania. Brawo!
"W życiu piękne są tylko chwile...."

Autor tematu
Bull Vise

Post napisał: Bull Vise » 04 wrz 2017, 06:40

Tak można wykonać w ten sposób ale brak precyzji i powtarzalności detalu a chciałbym w ramach gospodarki wolnym czasem robić takie imadła z czasem frezarka a póki co rękodzieło. Spróbuję wykorzystać moletki i prasę może coś się ugra sensownego

kolec7
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kolec7 » 04 wrz 2017, 07:37

Bull Vise pisze:Tak można wykonać w ten sposób ale brak precyzji...
Bzdura! Trzeba mieć tylko odpowiedni pilnik i precyzja będzie większa niż frezowanie na szybko/na odpierdal....no i pięć razy szybciej!

Obrazek
"W życiu piękne są tylko chwile...."

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”