Materiał na zgarniacze
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Materiał na zgarniacze
Muszę wymienić zgarniacze na prowadnicach we frezarce, oryginalnych już nie ma. Nie wiem jaki materiał zastosować. W tokarce wyciąłem kawałek plastiku z opakowania po cd i tak to się sprawuje :
[youtube][/youtube]
Może macie lepsze sprawdzone pomysły?
[youtube][/youtube]
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak jak Roman - filc dociśnięty blaszką i regularnie nasączany olejem maszynowym. Porządny wełniany filc techniczny kupisz w prawie każdym markecie budowlanym (np w leroyu zwykle był) - służy do pac do zacierania tynków na gładko. Filc wełniany ma kremowy kolor. Pewnie konfekcyjny (taki popielaty) też się nada ale nigdy nie stosowałem.RobiszToŹle pisze:Może macie lepsze sprawdzone pomysły?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Materiał na zgarniacze
Co ty toczysz, że masz taki muł na prowadnicach? muszę się przyznać że takiego syfu jeszcze nie widziałem.RobiszToŹle pisze:Muszę wymienić zgarniacze na prowadnicach we frezarce, oryginalnych już nie ma. Nie wiem jaki materiał zastosować. W tokarce wyciąłem kawałek plastiku z opakowania po cd i tak to się sprawuje :
[youtube][/youtube]
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Raczej się nie zgodzę
W tokarkach oryginalnie nie raz widziałem filc (sam go też założyłem) Jak to zakładali różni producenci to chyba wiedzieli co robią i mieli większe pojęcie niż my wszyscy tu razem wzięci
W Japońskich obrabiarkach są taki specjalne gumy wyprofilowane do kształtu prowadnicy. Działają one jak simering- z biegiem czasu po wytarci dociskają się samoczynnie przylegając idealnie.
Twarda guma się wytrze troche, zrobi się mikro szczelina i brudy będą wchodzić pod prowadnice no chyba że, miała by być jakoś dociskana samoczynnie.
Moim zdaniem, najprościej, najtaniej FILC ale może się mylę

W Japońskich obrabiarkach są taki specjalne gumy wyprofilowane do kształtu prowadnicy. Działają one jak simering- z biegiem czasu po wytarci dociskają się samoczynnie przylegając idealnie.
Twarda guma się wytrze troche, zrobi się mikro szczelina i brudy będą wchodzić pod prowadnice no chyba że, miała by być jakoś dociskana samoczynnie.
Moim zdaniem, najprościej, najtaniej FILC ale może się mylę