Regał obrotowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Regał obrotowy
Poszukuje informacji na temat regałów obrotowych do kuwet. Raczej będzie to projekt indywidualny, dość cieżki/masywny. Głownie chodzi mi o jak najprostrzą budową ale wytrzymałą. Wymiary: musi mieć w podstawie albo 1500x1500 mm, albo ⌀ 1500mm, wysokość około 2000mm. Udzwig myslę ze coś koło 500kg. Stelaż sobie wyspawam, ale nie wiem jak ugryźć kwestie obrotową. Najprostrzym rozwiązaniem było by zamontowanie kółek + rura centralnie w środku żeby wymusić ruch obrtowy. Moze ktoś robił coś podobnego.
Zaczynam przygodę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Regał obrotowy
Obracaj stelaż przyspawany do pręta z łożyskami oporowymi albo nawet jakimiś tanimi stożkowymi i będzie jak czołg.
Zalecam tylko zrobić kołową półkę żeby była przeciwwaga.
Sprawdziłem nośność dynamiczną łożyska oporowego 15mm, to ponad tona. Ale jednak zalecałbym stożkowe bo to jednak będzie brak symetrii w obciążeniu. Chyba że na górze dać zwykłe łożysko kulkowe co będzie trzymać pion.
Zalecam tylko zrobić kołową półkę żeby była przeciwwaga.
Sprawdziłem nośność dynamiczną łożyska oporowego 15mm, to ponad tona. Ale jednak zalecałbym stożkowe bo to jednak będzie brak symetrii w obciążeniu. Chyba że na górze dać zwykłe łożysko kulkowe co będzie trzymać pion.