Witam,
Nie rozumiem dlaczego od razu ten hejt jak, np. Pan Zista... To nie jest tak, że kolega sab3r kogoś reprezentuje albo chce z kogoś się naśmiewać, po prostu narzędziownia w której pracuje jest małą narzędziownią (2 frezarki DMU, Tokarka CTX, Drążarka Exeron, Szlifierka Tacchella, Pomiarowka Mitutoyo + kilka maszyn konwencjonalnych) a projekt na nową ma zakładać dużo więcej... Jakie prawa autorskie? jakie plany? z takim podejściem to Pan chyba nie powinien na forum się udzielać, jeśli każde pytanie to próba wyciuągniecia patentów... Ja proszę o podpowiedzi ewentualne informacje które będą nam w stanie pomóc przy wyborach i planach a nie gotowy projekt z własnymi rozwiązaniami...
Kod: Zaznacz cały
Ostatecznie możeme wysłać długopis firmowy za chęci pomocy i poszedł von!
Litości...
Narzędziownia, to specyficzny dział, tam muszą pracować fachowcy i ne da się niektórych prac przerzucić na maszyny. Mnie się wydaje, że nie ma uniwersalnego schematu, jak to działa. Wydaje mi się, że najważniejsze będzie skupienie się na odpowiednim oświetleniu, izolacji akustycznej, jak i cieplnej, żeby taniej ogrzać. Poza tym wyodrębnienie stanowisk, gdzie powstają zanieczyszczenia, nie tylko np. drążarek, ale i np. szlifierek. Zapewnienie odpowiedniego komfortu (czyste powietrze, mimo pracy biaxów, ciepło) na stanowiskach wykańczania i montażu. Tu raczej trzeba zainteresować się ogólnymi trendami, jakie panują obecnie w budowaniu obiektów przemysłowych. Podłogi, stropy, doświetlanie, ocieplenie, śluzy przy wjazdach, pomieszczenia socjalne itd.
dziękuję za te informacje! Oczywiście jeśli chodzi o budynek zgadzam się, że powinien być przemyślany od a do z, jak np jego wysokość bardzo ważna bo zakładamy, że suwnica to podstawa przy budowie form wtryskowych. Dodatkowo myślimy nad odzieleniem działu kontroli + klimatyzacji w tym pomieszczeniu ze względu na powtarzalność pomiarów.
może zwyczajnie idzie koniec roku, to trzeba pewien nadmiar pieniędzy zmaterializować aby nie poszło na podatki?
Nie myślimy o rozbudowie i nie chcemy wracać do tego co jest, napisałem ten temat z myślą, że fachowcy którzy można powiedzieć budowali od podstaw narzędziownię rzucą kilkoma cennymi poradami, nie na zasadzie, że dostanę wszystko od ręki gotowe nic tylko lecieć do szefa i się chwalić... Żadne tam podatki i ich unikanie jeszcze raz powtarzam firma chce postawić nową narzędziownię a starą zburzyć ewentualnie wykorzystać sprzęt który będzie ok, przyjąć ludzi i od podstaw tworzyć coś co za kilka lat osiągnie dobry poziom.
Pozdrawiam