Zastanawiam się nad kupnem tokarki do celów modelarskich - toczenie przede wszystkim aluminium i obrabianie kompozytów szklanych lub węglowych. Tokarka nie musi mieć elektrycznego posuwu wzdłużnego, ale chciałbym na niej toczyć stożki i kształty paraboliczne. Dobrze by było, gdyby dało się na niej robić gwinty metryczne i calowe. Więcej chyba od takiego sprzętu nie potrzebuję.
Długość toczonego materiału jaka mnie interesuje to minimum 500 mm i średnica co najmniej do 150 mm. Rozpatruję też zakup tokarki 750 lub 1000 mm, ale to są już większe koszta, a dysponuję skromnym budżetem. Za tokarkę 500mm mogę dać ok. 3000zł, 750mm 5000zł.
W tym segmencie cenowym wypatrzyłem dwie tokarki.
MAKTEK TYTAN 500 oraz TOKARKA UNIWERSALNA MODEL HOBBY 500 firmy MTP
Podejrzewam, że nie są to jakieś najbardziej polecane przez doświadczonych forumowiczów tokarki, aczkolwiek chciałbym się dowiedzieć, czy dadzą radę przy rzeczach które opisałem oraz czy muszę do takiej tokarki kupować jakiś dodatkowy sprzęt (oprócz oczywiście gwintowników maszynowych, wierteł, noży tokarskich itd)?
Ewentualnie wchodzi w grę zakup używanej tokarki, ale musi być opcja wystawienia faktury. Takie czasy

Dodam, że z tokarkami jak dotychczas mam bardzo małe doświadczenie i pierw będę musiał spędzić trochę czasu na nauce toczenia, ale koszty usług tokarskich mnie przerażają, a proces tworzenia mnie pasjonuje, więc z chęcią przejdę przez trudy zniszczenia kilku wałków aluminiowych w celu nabycia doświadczenia

Pozdrawiam
Aha, jeszcze jedno: czy jest opcja zdjęcia konika w tokarce, aby móc założyć np. długą rurę, żeby np. polerować ją na wolnych obrotach?