Szlifierka narzędziowa -jak zrobić wrzeciono
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Szlifierka narzędziowa -jak zrobić wrzeciono
Ostatnio kupiłem podstawę do bardzo starej szlifierki narzędziowej jednak w bardzo dobrym stanie. Prowadnice nie są wyrobione nie mają luzów, stolik jeździ 50cm. Problemem jest to, że nie posiada ona wrzeciona. Budowa sugeruje, że silnik umieszczony jest na dole korpusu i poprzez pas prawdopodobnie płaski napęd był przenoszony na wrzeciono wewnątrz korpusu. Niestety nie znalazłem rysunku jak w oryginale było wykonane wrzeciono. Problemem jest zrobienie takiego o dużym wysięgu. Maksymalne zbliżenie stolika Y do kolumny to ok 10 cm a przy maksymalnym odsunięciu to około 30 cm. I tu pytanie jak zrobić wrzeciono aby zachować oryginalny napęd przy maksymalnej sztywności?

Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Witam ponownie. Po wielu przemyśleniach wrzeciono jest już na ukończeniu. Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania. Jak skończę to postaram się pokazać jak to wygląda. Co do mocowania to ten sposób był stosowany np w małej strugarce strugarce do mocowania podzielnicy. Wydaje mi się że zapewnia dużą powtarzalność podczas zmiany oprzyrządowania.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Łożyska mają spore luzy nie mówiąc o braku kompresji. Mam drugi taki silnik - niestety nie mam odbudowy takiej jak do prądnicy.
[ Dodano: 2013-09-11, 21:43 ]
Przepraszam - to była odpowiedz na inny post o rozbiórce agregatu pradotwurczego. A odnośnie wrzeciona trzeba by je sprawdzić na obrotach
[ Dodano: 2013-09-11, 21:43 ]
Przepraszam - to była odpowiedz na inny post o rozbiórce agregatu pradotwurczego. A odnośnie wrzeciona trzeba by je sprawdzić na obrotach
sp7vtt