Śruby mimośrodowe - gdzie kupić?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Śruby mimośrodowe - gdzie kupić?

Post napisał: ezbig » 05 sie 2013, 14:56

Czy śruby mimośrodowe oprócz tych dostępnych w motoryzacji (i dosyć drogich) są gdzieś do kupienia z katalogu (jak zwykłe), czy trzeba toczyć? Potrzebuję zrobić prowadnicę rolkową, mam łożyska o średnicy wewnętrznej 9 mm i chciałbym zrobić kasowanie luzu z jednej strony. Pytam o katalogi, bo nie jestem pewien czy nie będę potrzebował też większych i mniejszych średnic.

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 05 sie 2013, 18:17

szybciej chyba znajdziesz jako rolki https://www.google.pl/search?client=ope ... aSOMG3gdAD ja toczyłem na frezarce ;)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 05 sie 2013, 23:09

Dzięki. Fakt są całe gotowe komplety, tylko ceny niestety jakby ze złota były. Chyba nikt tego nie potrzebuje bo ceny tragiczne. Najtaniej znalazłem za 34zł netto szt. z łożyskiem. Nie tak źle, ale jednak drogo, bo sporo tego potrzebuję. Nie pali się i chyba coś sam wykombinuję. Fajną masz maszynkę, czyżby "Zośka" poszła na narządy :)? Też mi coś takiego po głowie chodzi, aby z dwóch chińskich tworów złożyć jednego, a porządnego.

Na ebay i "chińskim allegro" widziałem całkiem fajne gotowe rolki, ceny przystępne, ale niestety tylko dla wersji z pojedyńczym łożyskiem (i to jeszcze maleństwa takie).

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 06 sie 2013, 00:20

Nie Zośka cała i zdrowa ;) bo i CNC i Manualna frezarka się przydaje :mrgreen:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 06 sie 2013, 00:58

Myślałem, że to jej pinola siedzi w tych zaciskach. Ja tam bym Zośki na cnc nie żałował, już mi nawet jedno pokrętło (plastikowe) się ukręciło. Jak mnie jeszcze powkurza to wygrzebie z szafy 3 silniki, założę nowe trapezówki i pokrętła wylecą całkiem :). Dałbym jej może tylko DRO cyfrowe i enkoedry na korbkach, żeby faktycznie czasem coś ręcznie pokręcić. Mam nawet takie malutkie serwa - tylko korbki założyć na ośki.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 sie 2013, 10:01

ezbig pisze: Dałbym jej może tylko DRO cyfrowe i enkoedry na korbkach, żeby faktycznie czasem coś ręcznie pokręcić. .
Oj, kol. ezbig. Stary, forumowy wyjadacz a takie rzeczy wypisuje. Podaj choć jedną operację którą te korbki zrobią szybciej i lepiej. Tym bardziej , że pod linuxCNC.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 11 sie 2013, 14:05

kamar pisze:
ezbig pisze: Dałbym jej może tylko DRO cyfrowe i enkoedry na korbkach, żeby faktycznie czasem coś ręcznie pokręcić. .
Oj, kol. ezbig. Stary, forumowy wyjadacz a takie rzeczy wypisuje. Podaj choć jedną operację którą te korbki zrobią szybciej i lepiej. Tym bardziej , że pod linuxCNC.
:wink: ja wiem, ale mam jakąś nieodpartą potrzebę zbudowania sterownika DRO, który bez komputera będzie frezował kieszenie prostokątne, okrągłe i wycinał proste kształty, a z czasem nauczy się też g-kodu.

Te korbki to zamiast strzałek do przesuwania osiami. Nawet z linuxCNC trzeba gdzieś się ustawić z frezem i wyzerować maszynę. Szczególnie jak jest bez krańcówek ;)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 sie 2013, 15:17

ezbig pisze:. Nawet z linuxCNC trzeba gdzieś się ustawić z frezem i wyzerować maszynę. ;)
Ano właśnie. podstawowy błąd jaki obserwuję w maszynkach na forum to klawiatura daleko od maszynki, czasami nawet na innym biurku. Tak to można przy dużych seriach czy wycinankach z całego arkusza. I dojedż tu frezem do materiału np. na papierek czy nożem do materiału na kontakt. :) Popatrz na moje, w każdej co bym nie robił mam klawiaturę pod drugą ręką. Manipulatory tego nie załatwią bo najczęściej wymagają oburęcznej obsługi a i wszystkich potrzebnych funkcji nie zmieścisz.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 11 sie 2013, 15:56

kamar pisze:Manipulatory tego nie załatwią bo najczęściej wymagają oburęcznej obsługi a i wszystkich potrzebnych funkcji nie zmieścisz.
Może i tak, ale wiele razy zdarzyło mi się zrobić coś na frezarce cnc "metodą rzeźbienia". Może to kwestia braku wprawy w szybkim kodowaniu, ale zauważyłem, że tym sposobem zrobiłem element w czasie, który poświęciłbym na jego zaprogramowanie. Mówię tu oczywiście o takich jednorazowych improwizowanych robotach (prototypy). Korzystałem przy tym z jog-a i ngcgui. Marzy mi się takie DRO o którym wspominałem wcześniej. Na początek byłoby to wycinanie kształtów z możliwością zapamiętania kolejnych operacji. Robię coś na żywo i zapamiętuje czynności, a potem mogę to powtórzyć z pamięci i ew. usunąć jakiś krok czy zmienić parametry. Takie wizualne programowanie na maszynie ;)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 sie 2013, 16:34

ezbig pisze: Korzystałem przy tym z jog-a i ngcgui. )
Szczerze mówiąc to nie rozumiem. Jak widać niżej , mam na listwie kilka podstawowych operacji załatwiających praktycznie wszystkie proste frezowania. I nie bardzo sobie wyobrażam coś szybszego.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”