Diamentówka do ostrzenia narzędzi - jak to ogarnąć?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Diamentówka do ostrzenia narzędzi - jak to ogarnąć?
Wszedłem w posiadanie szlifierki do narzędzi, tzw. diamentówki, na której poprzedni właściciel ostrzył frezy, noże tokarskie i wiertła. Robiłem różne podejścia, ale za cholerę nie wiem jak to prawidłowo obsłużyć. Czy ktoś z Was trafił może na jakiś filmik w sieci, na którym byłoby takie urządzenie? Chodzi mi nie o żadne przystawki do szlifierek czy wiertarek, tylko urządzenie, w którym jest tarcza diamentowa i uchwyt z tulejką, którego ustawienie można regulować w trzech płaszczyznach.
z góry dzięki
z góry dzięki
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Diamentówka do ostrzenia narzędzi - jak to ogarnąć?
Podeślij mi maszynę ja będę wiedział jak ją obsłużyćInzynier pisze: Robiłem różne podejścia, ale za cholerę nie wiem jak to prawidłowo obsłużyć

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Nie, tak jak napisałem, jest to szlifierka do narzędzi skrawających. Oprócz tarczy diamentowej mam do niej jeszcze trochę tarcz korundowych o różnych kształtach. Tulejka, a którą jest włożone teraz wiertło ma możliwość obracania się o 180 stopni (od zderzaka do zderzaka). Uchwyt można regulować we wszystkich płaszczyznach a z tyłu jest pokrętło do dodawania wióra. Nie wiem czy do tego powinno coś jeszcze być. Kurcze - nikt nie ma czegoś podobnego?
-
Dzięki za filmy. Wygląda więc na to, że do ostrzenia noży tokarskich muszę poszukać jakiegoś takiego prostokątnego uchwytu, a jeśli chodzi o wiertła, to nurtuje mnie jedno: czego użyc do mocowania wiertła - bo mocując w tulejce nie otrzyma się linii śrubowej, jaką ma ostrze wiertła względem jego osi. Będę główkował i szperał.