przystawka do wiercenia w rurach
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
przystawka do wiercenia w rurach
Witam
http://www.4weld.pl/p3230,imadlo-przyst ... urach.html
Miał ktoś z forumowiczów kontakt z takim urządzeniem ? Lub innym może tańszym. Potrzebuję wycinać w rurach pod kątem i wiem że moja wiertarka stołowa nie bardzo sobie radzi a kupno tokarki, lub frezarki odpada. Wielkie dzięki za odp.
http://www.4weld.pl/p3230,imadlo-przyst ... urach.html
Miał ktoś z forumowiczów kontakt z takim urządzeniem ? Lub innym może tańszym. Potrzebuję wycinać w rurach pod kątem i wiem że moja wiertarka stołowa nie bardzo sobie radzi a kupno tokarki, lub frezarki odpada. Wielkie dzięki za odp.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
To imadło trochę koślawe natomiast ta metoda przecinania czy też przewiercania jest rewelacyjna jeśli chodzi o rury. Kiedyś w centralnym musiałem zrobić dodatkowy otwór i robiłem to bez prowadzenia,takiego jak tutaj na filmie, ale bezpośrednio z ręki i nie było żadnych problemów. Pytanie jeszcze jak dokładnie chcesz mieć ustawione rury. Czy to ma być jakaś partia do wykonania czy pojedyncze sztuki.Ten przyrząd bardziej do pojedynczych spraw się nadaje.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Próbowałem to robić na wiertarce stołowej otwornicami pod kątem 90 stopni wszystko idealnie, zaczynają się schody przy kącie np. 69 stopni (wszystko drga i lata na wszystkie strony ) ciężko utrzymać środek wiercenia. Zależy mi na dokładnym ustawieniu ściśle dopasowanymi rurami ( do spawania ), nie będzie to produkcja masowa,pojedyncze sztuki. Ile by kosztowało np. zrobienie takiego urządzenia z bardziej stabilnym imadłem ?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
RomanJ4 pisze:Widziałem ostatnio takie coś na Allegro
http://allegro.pl/imadlo-przystawka-do- ... 61057.html
Obrazek
O tym pisałem w pierwszym poście

[ Dodano: 2012-10-30, 18:34 ]
Do pojedynczych sztuk taka zabawka była by dobra, pomyśle nad zakupem lub zlecę komuś zrobienie
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
RomanJ4 pisze:Widziałem ostatnio takie coś
Panki, zostaw sobie w kieszeni te 1300 złotychPanki pisze:O tym pisałem
Znalazłem kiedyś taki patent, przekopując fora w temacie budowy buggy ruraka,
I tam kolesie mieli poważny problem jeżeli chcieli pospawać konstrukcję z okrągłych rur.
I znaleźli sposób nisko budżetowy.
Patrz i podziwiaj...

Pozdrawiam Sławek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
No, a przepisy BHP, to widać "majster" ma głęboko w jelicie grubym (kabel zasilający blisko wałka z nacinarką, a do tego jak podłączył kabel to wiertarka - tak myślę - już była załączona), zapominanie o wyłączeniu wiertarki przed podejściem do nacinarki.
Szok że jeszcze mu krzywdy to to nie zrobiło... a przepraszam, w którymś momencie filmu widać opatrunek na kciuku lewej ręki
Więc Koledzy, jakbyście to Wy rozwiązali, jakie podzespoły użyli, żeby to było i bezpieczne w użytkowaniu i ergonomiczne jeśli chodzi o sam proces nacinania (za dużo wg mnie łażenia w te i na zad).
Pozdrawiam
Szok że jeszcze mu krzywdy to to nie zrobiło... a przepraszam, w którymś momencie filmu widać opatrunek na kciuku lewej ręki

Więc Koledzy, jakbyście to Wy rozwiązali, jakie podzespoły użyli, żeby to było i bezpieczne w użytkowaniu i ergonomiczne jeśli chodzi o sam proces nacinania (za dużo wg mnie łażenia w te i na zad).
Pozdrawiam