remont TUE 40
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
remont TUE 40
witam
mam tokarnię TUE 40 - nie jest to cudo służy głównie do napraw jakichś drobnych elementów więcej stoi jak pracuje
ma luzy tu i ówdzie - nie wymagam od niej cudów ale ... jest luz na wrzecionie
miałem ostatnio toczenie tulejek i był problem
w związku z tym zdemontowałem uchwyt i zmierzyłem luz na wrzecionie - okazało się że jest luz 0,5 mm - a więc duży !
dodatkowo okazało się że muszę wymienić tarczę zabierakową bo jakieś dziwne patenty się tam znalazły
ale do rzeczy znalazłem info że w tej tokarce luz wybiera się dociągając łożysko główne za pomocą nakrętek - rzeczywiście są tam nakrętki 2 szt - czy to jest prawda ?
oczywiście jeśli się okaże to jest krzywy wał to lipa ale wydaje mi się że to luz na łożysku
ruszałem wrzecionem za pomocą rury i luz jaki osiągnąłem to 0,2 -0,3
pytam o kasowanie luzu bo chce potwierdzić czy tak się kasuje luz - mogę dociągnąć nakrętki ale jak za mocno dociągnę i łożysko szlag trafi .....
następne pytanie :
czy ktoś posiada rysunek tarczy ?
szukałem w sieci dzwoniłem nawet do fabryki i lipa
w sieci nie ma a w fabryce nie bardzo chcą dorobić bo to stara dokumentacja i takie tam uniki
mam DTR-kę ale nie wiem czy poprawną bo tam nie ma rysunku z wymiarami
szczególnie chodzi o zbieżność stożka bo resztę sobie zwymiaruję
mam tokarnię TUE 40 - nie jest to cudo służy głównie do napraw jakichś drobnych elementów więcej stoi jak pracuje
ma luzy tu i ówdzie - nie wymagam od niej cudów ale ... jest luz na wrzecionie
miałem ostatnio toczenie tulejek i był problem
w związku z tym zdemontowałem uchwyt i zmierzyłem luz na wrzecionie - okazało się że jest luz 0,5 mm - a więc duży !
dodatkowo okazało się że muszę wymienić tarczę zabierakową bo jakieś dziwne patenty się tam znalazły
ale do rzeczy znalazłem info że w tej tokarce luz wybiera się dociągając łożysko główne za pomocą nakrętek - rzeczywiście są tam nakrętki 2 szt - czy to jest prawda ?
oczywiście jeśli się okaże to jest krzywy wał to lipa ale wydaje mi się że to luz na łożysku
ruszałem wrzecionem za pomocą rury i luz jaki osiągnąłem to 0,2 -0,3
pytam o kasowanie luzu bo chce potwierdzić czy tak się kasuje luz - mogę dociągnąć nakrętki ale jak za mocno dociągnę i łożysko szlag trafi .....
następne pytanie :
czy ktoś posiada rysunek tarczy ?
szukałem w sieci dzwoniłem nawet do fabryki i lipa
w sieci nie ma a w fabryce nie bardzo chcą dorobić bo to stara dokumentacja i takie tam uniki
mam DTR-kę ale nie wiem czy poprawną bo tam nie ma rysunku z wymiarami
szczególnie chodzi o zbieżność stożka bo resztę sobie zwymiaruję
Tagi:
-
oj chyba nie .... mam DTR-ke i tam stożek nr 5 odnosi się do konika i takie też mam morsy do uchwytu wiertarskiego i kłaBYDGOST pisze:Według DTR to jest to stożek Morse'a nr 5.
poza tym nr 5 ma wymiary 44.399 i zbieżność 19.002:1
a tam wrzeciono ma około 60- 70 mm
no nic - jutro pomierzę może znajdę
problem polega na tym że stożek nie jest na całości wystającego wrzeciona ale na kawałku
dzięki za dobre chęci
-
no właśnie ...
dziś pomierzyłem
rzeczywiście jest stożek nr 5 ( nawet nie wiedziałem ) ale chodzi mi i zewnętrzny stożek
chociaż mam wątpliwość czy tam ma być stożek
pomierzyłem go i mniej więcej wychodzi tak
fi 80 przy tarczy fi 78 od czoła ale... stożek nie ma zbieżności - wygląda jakby to był zarys kołowy ... hmm
ciężko to pomierzyć bo nie ma jednolitej zbieżności ....
chyba będzie problem
dzwoniłem dziś do bisona i nie robią do TUE 40 tarcz ( brak dokumentacji) muszę podać wymiary ... a niby skąd mam je wziąć
jak zgram fotki z telefonu to wkleję
dziś pomierzyłem
rzeczywiście jest stożek nr 5 ( nawet nie wiedziałem ) ale chodzi mi i zewnętrzny stożek
chociaż mam wątpliwość czy tam ma być stożek
pomierzyłem go i mniej więcej wychodzi tak
fi 80 przy tarczy fi 78 od czoła ale... stożek nie ma zbieżności - wygląda jakby to był zarys kołowy ... hmm
ciężko to pomierzyć bo nie ma jednolitej zbieżności ....
chyba będzie problem
dzwoniłem dziś do bisona i nie robią do TUE 40 tarcz ( brak dokumentacji) muszę podać wymiary ... a niby skąd mam je wziąć
jak zgram fotki z telefonu to wkleję
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
jak to mozliwe ze nie ma zbieznosci skoro sa 2mm róznicy na srednicy? chyba ze jest jakis uskok i sa 2 czopy. ale watpie zeby tak bylonumerek pisze:fi 80 przy tarczy fi 78 od czoła ale... stożek nie ma zbieżności
no na pewno jest to zarys kołowy. moze chodziło o walec?numerek pisze: wygląda jakby to był zarys kołowy ... hmm
najlepiej daj zdjęcie z boku i od czoła wrzeciona.