Gwint w nakrętkach teowych
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Gwint w nakrętkach teowych
Witam, jestem przyzwyczajony, że gwint w nakrętkach teowych nie jest przelotowy i szpilka nie opiera się o dno rowka. Ostatni kupiłem małe nakrętki teowe ( M6/8 mm) i ze zdziwieniem stwierdziłem, że gwint jest przelotowy. Tak ma być, czy to bubel i trzeba reklamować ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
BYDGOST pisze:Ja mam tylko przelotowe
To dziwne, mam nakrętki z paru źródeł, i wszystkie są wykonane w ten sposób, że otwór jest przelotowy, ale szpilka daje się wkręcić tylko na określoną głębokość i nie wystaje poniżej stopki. Do tej pory byłem przekonany, że tak ma być, żeby nie doszło do sytuacji, że szpilka opiera się końcem o dno rowka a nakrętka naciska na jego górną część i niepotrzebnie stara się ją wyrwać. Ale, widać, byłem w błędzie. Dzięki za odpowiedzi.dudis69 pisze:Wg. DIN 508 jak najbardziej są przelotowe. Też się nie spotkałem jeszcze z zaślepionymi.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Można wykonać szpilkę z "przerwą" gwintu - gwintowana z dwu stron z dobraną przerwą. Dlugość dolnej cżęsci gwintowanej dobrać tak, żeby po wkręceniu nie wystawała. Do wykorzystania tak wykonane szpilki od silników.clipper7 pisze: Do tej pory byłem przekonany, że tak ma być, żeby nie doszło do sytuacji, że szpilka opiera się końcem o dno rowka a nakrętka naciska na jego górną część i niepotrzebnie stara się ją wyrwać.