Kompresor/sprężarka do plazmy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Kompresor/sprężarka do plazmy
Witam poszukuje nowego kompresora do plazmy T50A
Do tej pory do ręcznego cięcia używałem kompresora Dvize 24l i nawet dawał radę, ale nie będę ukrywał ze przy dłuższym cięciu było ciężkawo (nie wyłączał się).
Teraz zamierzam podpiąć plazmę pod ploter cnc i arkusz chciałbym ciąć na raz i tu może być już problem. samego cięcia w warsztacie nie mam dużo bo to tylko formatki na boki kotłów więc w ciągu dnia cięcia było by do trzech arkuszy blachy, I to nie codziennie.
Palnik zużywa 100l/min przy 4,5-5 barach. Co moglibyście polecić w bardzo skromnym budżecie do 1300zł. Cudów nie oczekuje, raczej liczę na sprawdzonego chińczyka
Do tej pory do ręcznego cięcia używałem kompresora Dvize 24l i nawet dawał radę, ale nie będę ukrywał ze przy dłuższym cięciu było ciężkawo (nie wyłączał się).
Teraz zamierzam podpiąć plazmę pod ploter cnc i arkusz chciałbym ciąć na raz i tu może być już problem. samego cięcia w warsztacie nie mam dużo bo to tylko formatki na boki kotłów więc w ciągu dnia cięcia było by do trzech arkuszy blachy, I to nie codziennie.
Palnik zużywa 100l/min przy 4,5-5 barach. Co moglibyście polecić w bardzo skromnym budżecie do 1300zł. Cudów nie oczekuje, raczej liczę na sprawdzonego chińczyka
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Jak jeden kompresor 24l prawie daje radę, to zrób baterię z dwóch.
Drugi kompresor 300zł na Allegro.
Zbiornik wyrównawczy z samochodowej butli LPG.
Dopiero co kupiłem na złomowisku piękny zbiornik 40l za całe 25 zł.
Do tego potrzebujesz szybkozłączki, wężyki, trójnik i takie tam pierdoły, w sumie za 50 zł.
W czterech stówkach mieścisz się bez problemu.
I co jest też całkiem ważne dostajesz bardzo uniwersalny zestaw.
Do zbiornika po LPG montujesz tylko trzy żeńskie szybkozłączki.
Zbiornik łączysz z kompresorami wężami zakończonymi męskimi końcówkami z obu stron.
Teraz możesz mieć :
1. Baterię dwóch kompresorów, podwójna wydajność, trzy złącza pełnego ciśnienia i dwa niezależne reduktory.
2. Jeden kompresor luzem, drugi ze zbiornikiem w sumie 24+40=64 litry.
3.Dwa kompresory luzem i pełny zbiornik 40l, też luzem.
Te 40l zbiornika to tylko przykładowo, bo są i większe, albo można dwa na stałe połączyć ...
Zbiornik LPG wytrzymuje 30 barów, więc nigdy nie będzie za słaby, co najwyżej za mały.
.
Drugi kompresor 300zł na Allegro.
Zbiornik wyrównawczy z samochodowej butli LPG.
Dopiero co kupiłem na złomowisku piękny zbiornik 40l za całe 25 zł.
Do tego potrzebujesz szybkozłączki, wężyki, trójnik i takie tam pierdoły, w sumie za 50 zł.
W czterech stówkach mieścisz się bez problemu.
I co jest też całkiem ważne dostajesz bardzo uniwersalny zestaw.
Do zbiornika po LPG montujesz tylko trzy żeńskie szybkozłączki.
Zbiornik łączysz z kompresorami wężami zakończonymi męskimi końcówkami z obu stron.
Teraz możesz mieć :
1. Baterię dwóch kompresorów, podwójna wydajność, trzy złącza pełnego ciśnienia i dwa niezależne reduktory.
2. Jeden kompresor luzem, drugi ze zbiornikiem w sumie 24+40=64 litry.
3.Dwa kompresory luzem i pełny zbiornik 40l, też luzem.
Te 40l zbiornika to tylko przykładowo, bo są i większe, albo można dwa na stałe połączyć ...
Zbiornik LPG wytrzymuje 30 barów, więc nigdy nie będzie za słaby, co najwyżej za mały.
.
-
-
Żywotność chińskiego kompresora za 300 zł może być podobna do żywotności chińskiego kompresora za 1300 zł ...
Natomiast sprzężone kompresory mogą stać nawet w różnych pomieszczeniach, co też mogło by mieć swoją użyteczność.
W firmie w której pracuję niedawno modernizowaliśmy kompresor.
Za samą używaną dwucylindrową sprężarkę WAN (czy jakoś tak) dali 1200 zł i to podobno było tanio.
Silnik poszedł 4 kW, bo mniejszy nie dawał rady ruszyć pod ciśnieniem.
Dlatego uważam, że żebyś kupił porządny sprzęt, to byś musiał przemnożyć budżet przez dwa.
Ja u siebie postanowiłem pójść taką drogą jak opisałem.
Na razie jest kompresor 24l i dorabiam zbiornik 40l po LPG.
Żeńskie szybkozłączki zamówiłem po 10 zł za sztukę, męskie sam sobie wytoczę.
Długa droga przede mną zanim 1300 zł wydam na instalację sprężonego powietrza, a jakby coś padło to też się nie potnę z rozpaczy.
.
Natomiast sprzężone kompresory mogą stać nawet w różnych pomieszczeniach, co też mogło by mieć swoją użyteczność.
W firmie w której pracuję niedawno modernizowaliśmy kompresor.
Za samą używaną dwucylindrową sprężarkę WAN (czy jakoś tak) dali 1200 zł i to podobno było tanio.
Silnik poszedł 4 kW, bo mniejszy nie dawał rady ruszyć pod ciśnieniem.
Dlatego uważam, że żebyś kupił porządny sprzęt, to byś musiał przemnożyć budżet przez dwa.
Ja u siebie postanowiłem pójść taką drogą jak opisałem.
Na razie jest kompresor 24l i dorabiam zbiornik 40l po LPG.
Żeńskie szybkozłączki zamówiłem po 10 zł za sztukę, męskie sam sobie wytoczę.
Długa droga przede mną zanim 1300 zł wydam na instalację sprężonego powietrza, a jakby coś padło to też się nie potnę z rozpaczy.
.
-
twój pomysł dał mi do myślenia, lecz z racji braku czasu na kombinacje zakupię chyba to coś myślę że powinno podołać zadaniu w wersji combo z obecnym kompresorkiem 
WAN-y faktycznie bardzo drogie, ja pierwotnie chciałem kupić coś od Kupczyka ... ale te ceny... Ta jak padnie to jakoś specjalnie płakał po niej nie będę. a przynajmniej zbiornik mi zostanie

WAN-y faktycznie bardzo drogie, ja pierwotnie chciałem kupić coś od Kupczyka ... ale te ceny... Ta jak padnie to jakoś specjalnie płakał po niej nie będę. a przynajmniej zbiornik mi zostanie

-
Też się zastanawiałem nad czymś podobnym, ale tak czy inaczej potrzebuję sprzętu bardzo mobilnego, więc w pierwszej kolejności kupiłem 24 litry, bo mniejszy to już głupota.
Sam jestem ciekawy jak się to dwucylindrowe cudo spisuje.
Natomiast w parametry podawane przez Chińczyków nie wierzę.
Już widywałem dwa identyczne urządzenia (tylko inny kolor i marka) różniące się znacznie na papierze.
.
Sam jestem ciekawy jak się to dwucylindrowe cudo spisuje.
Natomiast w parametry podawane przez Chińczyków nie wierzę.
Już widywałem dwa identyczne urządzenia (tylko inny kolor i marka) różniące się znacznie na papierze.
.
-
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
zbiorników po LPG nie stosuje się do kompresorów gdzie ma być on w przyszłości zastosowany do cięcia plazmowego oraz gdzie panuje częsta i dynamiczna zmiana ciśnień

po za tym , takie kombinowanie po podliczeniu wszystkich kosztów wcale nie jest opłacalne.
kompresor 24l o ile będzie musiał dłużej pracować
On ma słabe chłodzenie , za słabe żeby ciągle piłować .
Na dłuższą metę się on zarżnie i tak Cię to zmusi do zakupu czegoś większego.
tablica.pl , może na allegro ... popytaj.
Ja kupiłem śrubę ze zbiornikiem 250L za 2500zł.
Czasem trafiają się ciekawe okazje

po za tym , takie kombinowanie po podliczeniu wszystkich kosztów wcale nie jest opłacalne.
kompresor 24l o ile będzie musiał dłużej pracować

Na dłuższą metę się on zarżnie i tak Cię to zmusi do zakupu czegoś większego.
tablica.pl , może na allegro ... popytaj.
Ja kupiłem śrubę ze zbiornikiem 250L za 2500zł.
Czasem trafiają się ciekawe okazje
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Mógłbyś to wyjaśnić czym zbiornik po LPG różni się od innych zbiorników ?cnccad pisze:zbiorników po LPG nie stosuje się do kompresorów gdzie ma być on w przyszłości zastosowany do cięcia plazmowego oraz gdzie panuje częsta i dynamiczna zmiana ciśnień![]()
kompresor 24l o ile będzie musiał dłużej pracowaćOn ma słabe chłodzenie , za słabe żeby ciągle piłować .
Poza tym że wytrzymuje 30 barów oczywiście.
Myślę, że jak się wypowiadasz tak stanowczym tonem, to by wypadało to wyjaśnić.
Chyba nie wiesz o tym, że chiński kompresor 24l różni się od chińskiego kompresora 50l ... pojemnością zbiornika ?
Chińskie kompresory dwucylindrowe różnią się z kolei tym, że są dwucylindrowe, ale silnik napędza je ten sam.
A przede wszystkim nikt tu nie twierdzi że chińskie kompresory są bezawaryjne.
Co do analizy ekonomicznej, to oczywiście jest tak jak pisałem powyżej.
Przyzwoity kompresor kosztuje dobrze ponad dwa tysiące, a alternatywą jest chińskie dziadostwo za trzysta albo tysiąc trzysta złotych, z tym że ten tysiąc więcej niczego nie gwarantuje.
.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
to że wytrzymuje 30 bar to coś szczególnie znaczy
czytaj ze zrozumieniem
zbiornik LPG i panujące w nim max ciśnienie 6bar i bardzo wolne rozprężanie się nie męczy połączeń spawanych i to jedna drobna różnica.
Grubość ścianki ... specjalnie sprawdziłem sobie w dokumentacji jakie są stosowane materiały i ścianki dla LPG , CNG i powietrznych zbiorników.
A Ty namawiasz człowieka by coś na siłę za adoptować. Bez sensu.
Dodatkowo trzeba taki zbiornik zaopatrzyć w zawór spustowy bo nie każdy LPG go ma i wówczas wchodzi w grę spawanie co wiąże się z kilkoma naprężeniami.
A to jak by nie było jest ciśnienie i jeżeli coś się stanie komuś to wówczas co zrobisz
jak się policzy to wszystko...te przeróbki i jeszcze jak sobie można zaszkodzić , to sorry , dziękuję za taką oszczędność.
jaka będzie oszczędność
Bez sensu.
mam butlę 33l LPG. Dziś nabiję do niej powietrza 10 bar i zobaczę jak pracuje.
mam 50 l , jedną wolną 24l ... chinczyki i pracują ponad 3lata. Nie są przeciążane , gdyż dobrane są do potrzeb.
Fakt ... z żywotnością to różnie bywa.

czytaj ze zrozumieniem

zbiornik LPG i panujące w nim max ciśnienie 6bar i bardzo wolne rozprężanie się nie męczy połączeń spawanych i to jedna drobna różnica.
Grubość ścianki ... specjalnie sprawdziłem sobie w dokumentacji jakie są stosowane materiały i ścianki dla LPG , CNG i powietrznych zbiorników.
A Ty namawiasz człowieka by coś na siłę za adoptować. Bez sensu.
Dodatkowo trzeba taki zbiornik zaopatrzyć w zawór spustowy bo nie każdy LPG go ma i wówczas wchodzi w grę spawanie co wiąże się z kilkoma naprężeniami.
A to jak by nie było jest ciśnienie i jeżeli coś się stanie komuś to wówczas co zrobisz

jak się policzy to wszystko...te przeróbki i jeszcze jak sobie można zaszkodzić , to sorry , dziękuję za taką oszczędność.
jaka będzie oszczędność

Bez sensu.
mam butlę 33l LPG. Dziś nabiję do niej powietrza 10 bar i zobaczę jak pracuje.
mam 50 l , jedną wolną 24l ... chinczyki i pracują ponad 3lata. Nie są przeciążane , gdyż dobrane są do potrzeb.
Fakt ... z żywotnością to różnie bywa.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)