Jaką kupić wiertarko wkrętarke na budowe?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
domczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Jaką kupić wiertarko wkrętarke na budowe?

Post napisał: domczyk » 12 sie 2011, 19:35

Witam. Planuje kupić wiertarko wkrętarkę lecz mam mały dylemat co wybrać. Będzie ona codziennie używana do ciężkich prac na budowie przede wszystkim do wkręcania wkrętów w blachy aluminiowe z domieszką metalu, praca przy fasadzie, czasami do wiercenia. Potrzebuję coś naprawdę mocnego z dobrą baterią jak i mocą. Planuje wydać jakieś 1000-1300zł, zastanawiałem się nad dewalt 18v 3.Ah i Makita 18v 3AH baterie litowo jonowe, Hilti odpada trochę za drogie :)Co myślicie o tych wkrętarkach? Jeśli macie jakieś inne propozycję z chęcią posłucham.

Tagi:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 12 sie 2011, 20:03

na co dzień pracuję używając wkrętarki, bez niej mogę się nie ruszać z pracy (domy w systemie kanadyjskim)
u nas w firmie wkrętarki są zarzynane można powiedzieć. Długo używaliśmy wurt, ale sklep jedyny w polsce tylko w szczecinie, sprzęt nie do zajechania.
Dewalt w życiu nie kupię, może tylko dlatego że strasznie nie leży w dłoni, jak dla mnie za dużo taniego plastyku. Generalnie mam do tej firmu uraz może dlatego że dużo podróbek na rynku.
milwaukee mój ulubieniec, sprzęt przemyślany, mówisz o pracach z fasadami, przydatna rzecz na jaką zwróć uwagę to wieszak do powieszenia przy pasku, zgrabne lekkie, mam model (stary) ze ściąganym uchwytem do wierteł, zostaje tylko gniazdo na bity, ujmuje trochę wagi.
Bosch litowo-jonowe dobre i za przystępną cenę, już drugi rok nie serwisowane, też ergonomiczne, podobnie jak milwaukee
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Autor tematu
domczyk

Post napisał: domczyk » 12 sie 2011, 20:18

co do wurtha to się z toba zgodze nie do zajechania tylko że tez cena jest chyba w miare wysoka w tej chwili właśnie takie używam, ale mam tylko pożyczony
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, 20:28 przez domczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 12 sie 2011, 20:32

jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

olepiotr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olepiotr » 12 sie 2011, 22:02

Ja mam Makite ten model http://allegro.pl/makita-18v-wiertarko- ... 11841.html
Każde wkręty nawet 112mm do betonu wkręca. Bateria długo trzyma i ładuje się dosłownie 20-25 minut. Jeszcze nie zdarzyło się żeby mnie zawiodła :) Wogóle polecam makite z serii LXT. Mam jeszcze wyrzynarke i małego "boszka" na baterie. Tu trzyma bateria krócej ale dobrze się tym pracuje.

I taki mały szczególik który wbrew pozorom jest istotny. Makity np w porównaniu z Dewaltem mają większe i obszerniejsze walizki. Zawsze coś się znajdzie co trzeba do walizki wrzucić żeby przy wkrętarce było :P To jakieś bity, wkręty, śrubki, wiertła. Znam takiego co młotek nawet wrzuca bo "zawsze się może przydać" :P I wszystko się mieści :)

Pozdrawiam
Piotrek
I ja coś próbuje :) http://www.cnc.info.pl/topics60/frezark ... t11705.htm

Całe życie samouk :D

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: spawacz21 » 12 sie 2011, 22:28

Tylko metabo. Jest świetna. raz spadła mi z pierwszego piętra i tylko kilka rysek, Nie do zarąbania sprzęt. Jak u mnie dach robili to mieli 2 metabo, bo bosche niebieskie się rozwaliły i tak są cholery mocne że z łap ją wyrywa przy wkręcaniu w dębinę wkrętów. Takie mieli

http://allegro.pl/metabo-wkretarka-aku- ... 78259.html

Ale jak nie metabo to coś z milwaukee. Też dobre narzędzia. Ja to ma być tak ostro użytkowane to wybierałbym między metabo a milwaukee. Nic innego. Makita... mocny sprzęt ale jak na takie roboty mam 100% pewności że metabo Cię nie zawiedzie.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Awatar użytkownika

Yogi_

Post napisał: Yogi_ » 12 sie 2011, 23:28

Witam
Może tu dopiszę. Jeśli chodzi o akumulatory to nasza firma kupowała tu:
akumulatory
drogo ale nieźle
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 13 sie 2011, 09:21

Od jakiegoś czasu mam Makitę i jest super. Zanim jestem w stanie wyczerpać jeden aku, drugi już jest naładowany. Mam model 3 biegowy ( dobrze wierci nawet małymi wiertłami) z udarem (zależało mi na tym). Wadą dla Ciebie będzie waga, ale dobrze leży w dłoni, ma wieszak do paska. Bardzo podoba mi się uchwyt wiertarski, jest solidny i pewny. Min. moment sprzęgła mógłby być mniejszy, oświetlenie jest w złym miejscu i nie oświetla dobrze pola pracy. Do tego jest fajna walizka, gdzie mieści się dużo dodatkowych drobiazgów.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”