Kasowanie luzu osi Z - czy potrzebne?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Kasowanie luzu osi Z - czy potrzebne?

Post napisał: ursus_arctos » 11 cze 2011, 18:51

Witam wszystkich!

Z góry przepraszam za - zapewne - lamerskie pytanie, ale generalnie jestem informatykiem a mechanikę traktuję jako hobby.

Buduję niewielką frezarko-grawerkę bramową z napędem na śruby trapezowe (50cm prowadnic XY, 25 cm Z, ruch 30x35x12 cm, śruby 10/2, silniki uniwersalne 0.7Nm). Zastosowałem dość - wydaje mi się - nietypowy montaż osi Z - otóż łożyska są nieruchome (przytwierdzone do wózka X) a wałki jeżdżą razem z wrzecionem.
Jak łatwo sobie wyobrazić, w tym systemie "jeździ" praktycznie wszystko, co ma związek z osią Z - wrzeciono, wałki, śruba oraz silnik krokowy. Taki układ będzie ważył ok. 2.5kg. Pytanie: czy przy takim obciążeniu wstępnym osi Z w ogóle potrzebne jest kasowanie luzu na śrubie? Czy sam ciężar wózka nie załatwi sprawy?

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: smouki » 12 cze 2011, 07:55

przy frezowaniu pianki załatwi sprawę, przy frezowaniu aluminium...Nie
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 12 cze 2011, 22:30

Zbadałem swoje "wrzeciono" - czyt. miniszlifierkę PROXXON. Po pierwsze - z mocą 100W to frezowanie aluminium chyba 1mm/s. Po drugie - ten sprzęt i tak ma pewien luz osiowy, więc kasowanie luzu na osi Z w tym wypadku wydaje mi się mało uzasadnioną operacją... No cóż, zobaczymy, jak wyjdzie. Wiem, że to pytanie już padało wielokrotnie, ale nie widziałem jednoznacznej odpowiedzi - czy lepiej przeciąć nakrętkę na 2 krótkie i kontrować, czy lepiej naciąć wzdłuż i ściskać? No i bardziej technicznie - czym ciąć?

arkad1usz
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

kasowanie luzu

Post napisał: arkad1usz » 24 cze 2011, 14:57

kasowanie luzu to bardzo wazna sprawa chodzi o to ze jesli bedziesz mial luz na nakretce to ten luz bedzie sie nakladal za kazdym ruchem gora dol i po pewnym czasie zmieni ci sie wymiar w skrajnych przypadkach o kilka mm jesli luz jest dajmy na to 0,1mm to po kilkunastu nawrotach bedziesz maial pond milimetr

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: kasowanie luzu

Post napisał: pitsa » 24 cze 2011, 18:31

arkad1usz pisze: jesli luz jest dajmy na to 0,1mm to po kilkunastu nawrotach bedziesz maial pond milimetr
bzdura. :mrgreen:
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Bbuli » 24 cze 2011, 21:58

Tak-bzdura.To tak nie działa.Luzy mechaniczne nie narastają po kilku kilkudziesiąciu przejazdach.Luz powiększa się bo nakrętki i śruby wycierają się .Ale błąd może narastać -nakładać się gdy zle przypiszemy ilość kroków na obrót.Wtedy cuda się dzieją.Wiele maszyn w osi Z ma jedną nakrętkę a luz jest kasowany przez grawitację-masa dwóch -trzech kilogramów lub więcej samej osi skutecznie niweluje luz. Ale nie jest to regułą-wynika to z wstępnego założenia do czego ma służyć maszyna.
A nakrętkę ciąć czy dzielić?Jeśli to tylko możliwe dołóż drugą.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 26 cze 2011, 15:57

No to chyba na początek daruję sobie kasowanie luzu w Z - u mnie 1.5kg to same wałki, silnik i śruba. A wrzeciono też nie ma uzwojeń z aluminium ;) więc waży z 0.5kg co najmniej. Do tego sama konstrukcja wózka i wyjdzie ze 2.5kg pewnie. Na początku i tak pewnie będę używał tej maszyny głównie do cięcia "na wylot" a wtedy to już kompletnie mi dynda, czy mam tam luz, czy nie. Z kolei do płytek drukowanych to te 2.5kg wystarczy ze sporym zapasem (z doświadczenia z ręcznej ich obróbki). Dzięki wszystkim za pomoc!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”