Obliczenie żurawia do wciągnika

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Obliczenie żurawia do wciągnika

Post napisał: Robert_K » 28 lut 2025, 00:56

Witajcie.

Jakiś czas temu kupiłem żuraw z wciągnikiem, o wiele za duży jak na moje potrzeby, ale że z dłuższego krótszy jest łatwo zrobić a cena była dobra to wziąłem. Z racji że u mnie w warsztacie jest do sufitu 3,5m to muszę go nieco skrócić z wysokości i z długości ramienia. Poza tym, żeby zaoszczędzić miejsce "w górę" chciałbym zrezygnować z zastrzału ramienia, który był w oryginale (coś takiego typu: https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... 3-PL/image ) i przerobić go na żuraw z ramieniem podpartym od dołu (widziałem sporo takich żurawi - tu przykład: https://www.abuscranes.pl/Images/Jib%20 ... 2046a.webp ). Problem polega na tym że liczenie jakichś belek itp. to nie moja ścieżka edukacji i potrzebuję pomocy kogoś, kto to potrafi, żeby dowiedzieć się jakie wymiary ma mieć ten zastrzał od spodu, żeby to miało "ręce i nogi". W zasadzie wszystkie kwestie wyjaśnia rysunek zamieszczony poniżej. Wciągnik dołączony do żurawia ma udźwig 250 kg, a po zastosowaniu zblocza z rolką 500. Jeśli jest to możliwe to chciałbym, żeby na końcu ramienia dało się podnieść te pół tony wciągnikiem, jeśli nie wystarczy 250. Słup jest dość masywny, z blachy 12mm grubości, wymiary są na rysunku (w centymetrach).
Nie jestem tylko pewien wymiaru dwuteownika, chyba 200, ale jutro zmierzę i najwyżej się poprawię.

Czy ktoś z kolegów jest w stanie mi pomóc?

Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Obliczenie żurawia do wciągnika

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2025, 15:28

Robert_K pisze:
28 lut 2025, 00:56
Problem polega na tym że liczenie jakichś belek itp. to nie moja ścieżka edukacji
Tak, masz rację, nie masz o tym zielonego pojęcia.
W oryginale ciężar przenosi górna belka pracująca na rozciąganie, po przeróbce ciężar będzie przenosiła dolna belka pracująca na zginanie.
To są zupełnie inne rodzaje obciążeń i wszystko trzeba policzyć od nowa.
Nie, nie twierdzę, że takiej przeróbki nie da się zrobić, ale jeśli komuś będzie się chciało to liczyć, to musi mieć wszystkie i bardzo dokładne dane, znaczy się przekroje, grubości ścianek i ewentualne osłabienia (np otwory).
Takie proste "uciąć na górze i podeprzeć na dole" może się skończyć paskudnym wypadkiem.

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 28 lut 2025, 17:04

Cóż, spodziewałem się ze się odezwiesz i spodziewałem się że nie wniesiesz niczego mądrego do tego tematu - nie zaskoczyłem się.

Przecież napisałem wyżej że się na tym nie znam i trzeba to policzyć od nowa, to nie rozumiem po co przepisałeś to samo tylko innymi słowami i grubszą czcionką. Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Jeśli nie zamierzasz wnieść jakiegoś merytorycznego wkładu w ten temat to łaskawie nie pisz nic, bo tylko nabijasz posty bez żadnego pożytku, jak jakiś spamer a jedyne co osiągasz to bałagan w temacie.

Proszę o wypowiedź kogokolwiek ogarniętego w temacie, nie "fachowca od wszystkiego".

Pozdrawiam.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Steryd » 28 lut 2025, 17:18

Liczenie tego, to akurat poziom podstaw PKM, ale trzeba mieć na to papiery, żeby jeszcze UDT łaskawie klepnęło.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 28 lut 2025, 17:32

UDT to nie problem, bo żuraw będzie używany w moim domowym warsztacie, nie jest mi to potrzebne i nie będzie w dającej się przewidzieć przyszłości. Chodzi mi o to żeby to po prostu było zrobione sensownie.

Liczenie to rzeczywiście podstawy, ale jak już mówiłem nie miałem tego w szkole bo uczyłem się czego innego.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 07 mar 2025, 11:38

Trafiłem w internetach na kalkulator belki (https://www.omnicalculator.com/pl/budow ... ecie-belki), i po podstawieniu danych również znalezionych w internecie wychodzi mi co następuje:

Szczegóły belki i obciążenia:
Dwuteownik IPE 220, materiał stal S235 (nie znam materiału więc założyłem najgorszą z dostępnych)

Obciążenie na końcu
Długość przęsła (L) - 3,5m
Obciążenie punktowe (P) - 5000N
Moduł sprężystości (E) - 210 GPa
Moment bezwładności powierzchni (Ix) - 2772m⁴

Po wprowadzeniu powyższego otrzymałem takie wyniki:

Sztywność belki na zginanie (EIx) - 582 120 000 MN*m²
Maksymalne ugięcie (δmax) - 1.2276e-7 mm.

Rozumiem z tego, że 500 kg zawieszone na końcu belki z dwuteownika IPE220 spowoduje ugięcie o jakąś część milimetra (e-7). Chłopski rozum podpowiada że jak zawieszę 500 kg na końcu takiego dwuteownika to on się chyba ugnie o kilka milimetrów. Pytanie czy mam podstawione złe dane czy faktycznie jest on aż tak wytrzymały?

Pozdrawiam.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 07 mar 2025, 12:21

Użyłeś nieodpowiedniego kalkulatora, a do tego coś pomieszałeś z jednostkami bo wyszły błędne dane.
Potrzebujesz kalkulatora dla belki utwierdzonej jednostronnie. Ty użyłeś takiego dla podpartej dwustronnie.
A wartości powinny wyjść rzędu milimetrów (nawet dla tego kalkulatora co go użyłeś powinny takie wyjść).

Trzeba też od razu dodać że takim sposobem policzysz wyłącznie belkę. To jeszcze nie wszystko, bo w takiej konstrukcji najbardziej obciążony będzie spaw na początku belki, a to nawet trudno policzyć. No ale od czegoś (od belki) trzeba zacząć.

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiekk7 » 07 mar 2025, 14:13

Ix = 2772cm4 (nie m4)
wg podanych danych to z kalkulatora ugięcie wychodzi 10mm (liczyłem takie 25 lat temu od ręki, wtedy nie było takich narzędzi, że wklepujesz w internet i wychodzi.)
Zapoznaj się jeszcze z granicznymi ugięciami belki bo to, że coś wyszło to jeszcze trzeba z czymś porównać.

Tak gwoli ścisłości belka pracuje na rozciąganie i ściskanie.

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: forestgril » 07 mar 2025, 14:27

Niech Kolega określi maksymalne akceptowane ugięcie belki na końcu, wtedy będzie można określić minimalne wysunięcie zastrzału.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 mar 2025, 15:07

forestgril pisze:
07 mar 2025, 14:27
Niech Kolega określi maksymalne akceptowane ugięcie belki na końcu, wtedy będzie można określić minimalne wysunięcie zastrzału.
To jest żuraw, więc nie ma znaczenia ile się ugnie, tylko czy się nie urwie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”