Zniszczony łamacz wióra (docisk) w grubościówce PARKSIDE PADM1250
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Zniszczony łamacz wióra (docisk) w grubościówce PARKSIDE PADM1250
Witam! Mam taki problem, niedawno kupiłem grubościówkę Parkside PADM 1250. Pierwszego dnia, przez własne niedbalstwo i niedokręcony nóż, który to wysunął się po uruchomieniu maszyny, kompletnie pogiąłem łamacz wióra (tę blaszkę dociskową pomiędzy pierwszą rolką a wałem struga). Próbowałem wyprostować, niestety bezskutecznie, musiałem w końcu wyjąć go zupełnie, gdyż blokował mi ostrze albo wypadał. Od tego czasu szukam zamiennika, niestety nigdzie nie mogę go znaleźć. Pytanie jest takie, czy brak tej części stanowi jakiś poważny problem? Czy ktoś wie gdzie można znaleźć ten element, ewentualnie w jakiś inny sposób zniwelować skutki jego braku? Pozdrawiam.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Zniszczony łamacz wióra (docisk) w grubościówce PARKSIDE PADM1250
poszukaj może w innych firmach chińskich, graphite, scheppach, mimo innych obudów trzewia mogą byc identyczne.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Jeśli dobrze rozumiem opis o którą cześć chodzi, to ten element chyba nie wymaga kosmicznych technologii
do jego wykonania/dorobienia nowego....
do jego wykonania/dorobienia nowego....
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W tych małych maszynach zaraz za wałkiem ciągnącym jest płaskownik albo pręt i służy do ograniczenia grubości obróbki, niektórzy specjalnie wyciągają aby maszyna mogła zrobić grubszego wióra, osobiście nie radzę bo szybko coś się zepsuje. Łamacz w dużych maszynach jest przeważnie z żeliwa w kształcie półksiężyca, często jest ruchomy, wątpię aby w twojej maszynie taki był.