lekkie kable spawalnicze

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
RobertPawlak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

lekkie kable spawalnicze

Post napisał: RobertPawlak » 08 maja 2021, 19:13

Witam,
Chciałem skleić sobie lekkie kable spawalnicze o wytrzymałości prądowej do 40A max. Stosowana spawarka to TIG DC z pulsem. Wykonywane spawy to praktycznie punktowe hafty na ultra cienkich blaszkach.
Zależy mi na tym by były lekkie i elastyczne dlatego wpadłem na pomysł by wykonać je z przewodu LGY 6mm2. Wtyk DINSE 50mm2. Do tego jakiś mały zacisk z mosiądzu.
Przewód o identycznych parametrach będzie poprowadzony do uchwytu TIG F9.
Wg tabeli wytrzymałości prądowej dla miedzi powinno to zdać egzamin zwłaszcza, że nie będą to przewody do pracy ciągłej.

Dajcie znać co o tym sądzicie, czy ktoś wykonywał tego typu przewód. Nie ukrywam, że zależy mi na bezpieczeństwie, więc wolę to skonsultować z kimś bardziej ogarniętym :D

Z pozdrowieniami,
Robert

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Re: lekkie kable spawalnicze

Post napisał: rynio_di » 08 maja 2021, 19:33

Mam wykonany także przewód do uchwytu ale nie z LGY6mm . Do tego przewodu dodaj jeszcze przewód gazowy zrobi się i grubo i sztywno. Ja wykorzystałem do tego jakiś ekran/oplot z przewodu . Niestety nie znam oznaczenia przewodu . Po zdjęciu oplotu z żyły wprowadziłem weń przewód gazowy a całość wprowadziłem w peszel taki zwijany w sprężynkę jednak nie jest on przecięty na zwojach tylko ,, osłabiony ,, aby się lepiej układał . Łatwo dolutować oczka . zmieściło się tam jeszcze dwa cienkie przewody wo włącznika / zamiast z pedału. Wytrzymało 120A i nie tylko pulsem nawet kilka cm. ciągłego spawu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
RobertPawlak
Posty w temacie: 2

Post napisał: RobertPawlak » 09 maja 2021, 11:25

Dobra, to chyba trzeba będzie pokombinować z przegubem by to miało większy sens.
Masz może jakieś fotki swojego rozwiązania?

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 09 maja 2021, 12:19

Nie fotek nie robię a nawet jakbym zrobił to co by było widać uchwyt ( oryginalny ) i karbowana osłona . A co chcesz kombinować z przegubem , łączenie prądowe i gazowe pozostaje w tylnej części ,możesz co najwyżej zrobić krótszy chwyt ,ale czy to warto o te 2-3 cm . Ja drugi uchwyt z ruchomą główką też będę przerabiał ale to jak znajdę oplot /ekran o niego nie trudno grube kable antenowe chyba radiostacji. gorzej z elastyczną osłonką . Myślałem nad bawełnianą osłoną , tak jak w sznurowadłach oplot po wierzch a w środku kilka nitek. Taki bawełniany oplot wykorzystywałem przy renowacji starych motocykli , osłony na linkę gazu, sprzęgła .

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: gozdd » 10 maja 2021, 07:06

Myślę, że tu nie tylko ciężar ale i sztywność kabli przeszkadza. Ja bym to zrobił z przewodów silikonowych, jakieś 10mm². Do tego wąż silikonowy do gazu i całość będzie bardzo elastyczna. Tylko musisz sobie jakiś fajny peszel dobrać do tego.

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 10 maja 2021, 07:57

Na osłonę przewodów proponował bym ci jeden z rękawów od Unitu stomatologicznego np. Chirana .Wiem że jeden z takich rękawów posiadał zewnętrznie oplot z Torlenu druga warstwa to silikonowy przewód średnicy 10-12 mm w nim szło dwa cienkie przewody sprężone powietrze i woda . Długość około 1,5 m . Estetyka , lekkość i giętkość 3w1 taki ( łoś in goł ),

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”