Maksymalne obciążenie podzielnicy poziomej

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Maksymalne obciążenie podzielnicy poziomej

Post napisał: Malaxis » 23 sie 2020, 20:32

Muszę na szybko zaprojektować i wykonać stół który będzie umożliwiał na w miarę łatwe obracanie detalem o masie przekraczającej 800kg.
Z racji, że na całość mam tylko 3 dni, jako element obrotowy chciałbym zastosować podzielnicę frezarską (Cenowo to też jedna z lepszych opcji).

Zastanawiam się tylko, czy standardowa podzielnica, powiedzmy 250"tka będzie w stanie przyjąć takie obciążenie, niestety jak do tej pory nie znalazłem żadnej informacji na temat obciążalności podzielnic. Środek ciężkości będzie w środku obrotu oraz na stół nie będą działać żadne dodatkowe siły zewnętrzne. Podzielnica będzie musiała wykonać dosłownie dwa-trzy obroty a całkowity okres użytkowania to około 8h.

Może ktoś wie, czy to ma prawo się udać?
W moim mniemaniu tak, natomiast nie mam żadnego marginesu na błąd i czułbym się pewniej, gdyby mnie ktoś upewnił.

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Maksymalne obciążenie podzielnicy poziomej

Post napisał: RomanJ4 » 23 sie 2020, 22:52

pozdrawiam,
Roman

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 24 sie 2020, 19:04

Malaxis pisze:
23 sie 2020, 20:32
Muszę na szybko zaprojektować i wykonać stół który będzie umożliwiał na w miarę łatwe obracanie detalem o masie przekraczającej 800kg...
Może ktoś wie, czy to ma prawo się udać?
W moim mniemaniu tak, natomiast nie mam żadnego marginesu na błąd i czułbym się pewniej, gdyby mnie ktoś upewnił.
Skąd takie przypuszczenie? Ja bez tej tabeli od Romana bym założył, że skoro maksymalne obciążenie stołu
średniej frezarki wynosi ok 1,5 tony ale równomiernie rozłożone na stół wielkości powiedzmy 1000x600x500,
to przy takiej podzielnicy 800kg może być poza nośnością tego układu.

Autor tematu
Malaxis

Post napisał: Malaxis » 24 sie 2020, 21:38

Dzięki za odpowiedzi i podesłanie konkretnych danych.

Rzeczywiście informacje z tabeli od kolegi Romana nie napawają optymizmem, wydawało mi się, że jednak nośności nominalne dla takich przyrządów będą trochę większe.

Mój tok myślowy był taki, że łożyskowanie w podzielnicy musi być przede wszystkim sztywne jeśli jest ona dedykowana do frezowania.
Zazwyczaj, aby osiągnąć sensowną sztywność węzły łożyskowe posiadają co najmniej kilkukrotnie większą nośność niż rzeczywiste siły które je obciążają (Przykładowo prowadnice liniowe we frezarkach czy bloki łożyskujące śruby kulowe).
Dodatkowo, często projektuje się tak, aby przy zadanym obciążeniu łożyska wytrzymały jakiś założoną ilość obrotów/czas. Zwiększenie tego obciążenia w pierwszej kolejności skutkuje zmniejszeniem żywotności ale nie koniecznie musi doprowadzić do natychmiastowego zniszczenia łożysk.

W mojej aplikacji będę potrzebował w jeden dzień obrócić detalem dosłownie dwa-trzy razy w przeciągu 8 godzin, tylko tyle podzielnica musi wytrzymać. Trochę sobie zamknąłem drogę odwrotu, bo dzisiaj takową zakupiłem w wersji wymiarowej 250. Niedługo zdam relację, czy dała radę.

Obrazek

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 24 sie 2020, 22:02

Malaxis pisze:
24 sie 2020, 21:38
W mojej aplikacji będę potrzebował w jeden dzień obrócić detalem dosłownie dwa-trzy razy w przeciągu 8 godzin, tylko tyle podzielnica musi wytrzymać. Trochę sobie zamknąłem drogę odwrotu, bo dzisiaj takową zakupiłem w wersji wymiarowej 250. Niedługo zdam relację, czy dała radę.
Utrzymać 800kg może się udać, ciekawe czy obróci?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”